Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vedení Prahy 1 hrozí rozpad. Piráti musí buď předělat, nebo ukončit koaliční smlouvu

Pirátský místostarosta na Praze 1 David Bodeček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Pirátský místostarosta na Praze 1 David Bodeček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Městská část Praha 1 by mohla být jedna z prvních radnic v Česku, kde se po loňských volbách rozpadne koalice. Části pirátů se nelíbí účast na vládě v centru hlavního města. Místní Piráti v čele s místostarostou Davidem Bodečkem tak mají pod hrozbou vyloučení a pokutou buď vyjednat novou koaliční smlouvu, nebo z vedení radnice odejít.

Jen málo lokálních sporů se vyostřilo jako ten, který právě nyní vrcholí na Praze 1. Během hlasování pirátského fóra zaměstnal celou stranu a tuto sobotu i rozhodčí komisi.

Třináct členů místní organizace se na podzim nedokázalo dohodnout na tom, v jaké koalici na radnici usednou. Část Pirátů chtěla vládnout společně s Prahou 1 sobě Pavla Čižinského a uskupením My, co tady žijeme –⁠ dohromady by měli 15 z 27 mandátů –⁠, část členů kolem prvního místostarosty Davida Bodečka preferovala spojenectví s nynějšími partnery z ODS, TOP 09, ANO a uskupením Rezidenti 1.

Bodeček nakonec v místní organizaci prosadil svou a získal souhlas uzavřít koalici výměnou za dva posty v radě. Jenže celostátní fórum souhlas nejprve pozastavilo a pak úplně zrušilo. Navzdory tomu Bodeček se svými společníky hlasovali na zastupitelstvu pro vznik nového vedení městské části. Mezitím ještě stihl přeskládat klub zastupitelů tak, že z něj vypadla jeho pirátská oponentka Nikol Švecová.

Až před rozhodčí komisi

Kritikům angažmá Pirátů na radnici Prahy 1 vadila mimo jiné spolupráce s trestně stíhanými zastupiteli za ODS, vliv bývalého starosty Filipa Dvořáka na občanské demokraty v této části města a vysoký počet placených funkcí, které si mezi sebe politici rozdělili.

Spor se tak už na konci roku dostal k rozhodčí komisi. Ta rozhodla právě v sobotu a v mnoha bodech se postavila na stranu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější