Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Matky, které mají nálepku kolaborantek. Pátrali jsme po příbězích dětí, které Rusko ukradlo Ukrajině

Ukrajinští rodiče si jedou pro své děti do Ruska. Foto: archiv
Ukrajinští rodiče si jedou pro své děti do Ruska. Foto: archiv

Vyvážení ukrajinských dětí do Ruska se příliš nepodobá tomu, s čím ho mnozí srovnávají – s deportacemi dětí z území okupovaných Němci za 2. světové války. Přesto je to stejný válečný zločin. A je třeba se pokusit vrátit domů všechny děti. Některé už ale nebudou chtít.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

  • Příběhy ukrajinských dětí odvezených do Ruska jsou různé. Ty, které popisujeme, představují samostatnou kategorii, o které se spíše šeptá, než mluví. Stovky ukrajinských rodičů totiž původně poslaly své děti na „levý břeh“ dobrovolně. Teď mnozí čelí nařčení z kolaborace.

Je rozverná, sympatická, trochu stydlivá, bystrá a bezprostřední až běda. O válce se bavit nechce. „Vždyť válka je kravina,“ řekne. Mnohem raději si povídá o knižní fantasy trilogii Labyrint. Miluje zvláště poslední díl Smrtelná léčba. Rmoutí ji, že tam zemře Newten, ale takový je život, soudí.

Anastázii je šestnáct let. Je z Chersonu. Chce být vojenskou psycholožkou. Jenže školy jsou teď v Chersonu zavřené. A ona je stejně už mnoho měsíců na cestách – a dosti dobrodružných.

Má jen mámu a máma má jen ji. Pak má máma ještě spoustu koček a psů. А Nasťa má hromadu kamarádek. Zda jsou Rusky, nebo Ukrajinky, nevědí. Krčí rameny. „To neřeším,“ řekne a obrátí oči v sloup, aby dala najevo, jak moc ji tyhle řeči otravují: „Teď si jen píšeme, každá jsme někde jinde.“

Nasťa je typický kosmopolitní teenager se stejnými zálibami i slovníkem jako její evropské vrstevnice. Zdroj: archiv A. Motyčak

A že ji unesli Rusové do Ruska a nechtěli vrátit? Prý to bylo maličko jinak. Takto:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější