Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Puntičkář protřelý v politice i byznysu. Ťoka střídá bývalý člen ČSSD a Špidlův exporadce

Budoucí ministr dopravy Vladimír Kremlík. Foto: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
Budoucí ministr dopravy Vladimír Kremlík. Foto: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Jméno budoucího ministra dopravy Vladimíra Kremlíka média do středečního odpoledne skoro nezaznamenala. Právník, který pracoval často ve službách státu, se ale i přes svůj nenápadný projev pohyboval vždy kolem vlivných lidí z byznysu a špiček ČSSD. To, že jej do vlády nominovalo ANO, lidé z jeho okolí označují za pragmatickou volbu bez politické ideologie v pozadí.

Když premiér Andrej Babiš ve středu po schůzce s prezidentem oznámil jméno nového ministra dopravy, upozornil, že si musel kvůli anonymním e-mailům prověřit i jeho minulost. „Kremlík má prověrku Národního bezpečnostního úřadu na stupeň tajné,“ zněla jedna z prvních Babišových vět o nástupci Dana Ťoka. Kremlíkova práce se totiž často točila kolem vlivných advokátů, podnikatelů i politiků.

Kremlík nechtěl s Deníkem N mluvit dříve, než se setká s prezidentem Milošem Zemanem. „V současné době mohu pouze uvést, že si nabídky od pana premiéra velmi vážím, je pro mě oceněním mého dlouholetého působení ve prospěch státu. Předpokládám, že budu jednat s panem prezidentem a další postup pak bude záležet na panu prezidentovi a panu premiérovi,“ sdělil šestačtyřicetiletý Kremlík.

Jeho politická kariéra byla už od 90. let spojená se sociální demokracií. „My jsme spolu byli členy ČSSD v Praze 5, potkávali jsme se na stranických schůzích. Vždycky když se řešily právní věci, vystupoval velmi kvalifikovaně a dokázal lidem poradit. Když začal pracovat na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, veškerou politickou činnost ukončil a od té doby jsme se neviděli,“ vzpomíná Gabriela Kalábková, exposlankyně ČSSD a partnerka bývalého premiéra Jiřího Paroubka.

Před několika lety se budoucí ministr začal objevovat i na akcích hnutí ANO. „Zná se s Petrem Lachnitem, to byl pražský politik ČSSD, který později přestoupil k Babišovi. Lachnitovi dělal v minulosti Kremlík poradce,“ popsal Deníku N poslanec Petr Dolínek (ČSSD), který Kremlíka ve straně často potkával. Oba například byli členy Mladých sociálních demokratů.

Kremlíkův rozchod se sociálními demokraty potvrzuje i další viditelná tvář ČSSD Jaroslav Foldyna. „V Praze je situace v ČSSD docela komplikovaná. Kremlík se s nimi před několika lety rozešel a asi se pragmaticky domluvil s lidmi z ANO. Nebral bych to ideologicky. Situace se změnila a ideologie je asi spíš na obtíž než benefitem politické strany,“ míní poslanec.

S Dolínkem se shoduje, že Kremlík

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější