Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poslední tři roky nebyly ztracené, návrat mafiánského státu nehrozí, říká ke slovenským volbám politolog

Robert Fico. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Robert Fico. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Stav společnosti a ekonomiky, fungování vlády a částečně i strach z návratu mafiánského státu, jak o něm v minulosti hovořil bývalý prezident Andrej Kiska – to budou podle slovenského politologa Grigorije Mesežnikova hlavní témata letošních parlamentních voleb. A to navzdory tomu, že se momentálně hodně hovoří o ruské válce na Ukrajině a silném odporu současné slovenské parlamentní opozice – možné příští vlády – k pomoci napadené zemi.

Slováci si nové složení Slovenské národní rady zvolí pravděpodobně 30. září. Analytik se ve velkém rozhovoru s Deníkem N domnívá, že i přes mnoho problémů se tamním vládním stranám v posledních třech letech podařilo změnit ve fungování státu spoustu věcí k lepšímu.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • O co se v letošních slovenských volbách hraje? Vrátí se k moci Robert Fico?
  • Jaké jsou šance demokratických politických stran, ať už vládních, nebo opozičních?
  • Jak se může proměnit slovenská zahraniční politika?
  • Jakým způsobem do předvolební kampaně promlouvá a bude promlouvat ruská válka na Ukrajině?
  • Bude do dění před volbami i po nich zasahovat prezidentka Čaputová?

Minimálně zpětně viděno lze říct, že poslední dvoje parlamentní i prezidentské volby byly jakýmsi referendem o Robertu Ficovi. Ten však poslední tři roky u moci nebyl. Co bude tedy podle vás tématem blížících se voleb?

Ano, do značné míry to byly volby, které byly referendem o Robertu Ficovi. Ale myslím si, že teď je trochu odlišná situace.

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a především veřejná odezva na ni zcela změnily politickou dynamiku na Slovensku.

Když se podíváme na výsledky voleb od roku 2018, všechny volby, včetně těch nedávných komunálních a krajských na podzim 2022, strana Směr a její nominandi prohráli. Ať už tedy v případě županů (obdoba hejtmanů, pozn. red.), nebo primátorů krajských a okresních měst. Jejich kandidát prohrál v prezidentských volbách a podle mě utrpěl Směr v parlamentních volbách 2020 debakl. Po nich totiž vznikla vláda, která měla dokonce ústavní většinu. Jakým způsobem se poskládala, už je jiná otázka, ale faktem je, že Směr byl prostě odstaven od moci.

Kdybychom tedy měli definovat tyto volby, podle mě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Slovenské volby

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější