Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poslanci mohli řešit pomalejší růst penzí dříve. Koalice ale neměla přesná data a obávala se prezidentské volby

Marian Jurečka o nutnosti změny valorizací mluvil už loni v létě. Foto: Rada EU
Marian Jurečka o nutnosti změny valorizací mluvil už loni v létě. Foto: Rada EU

Kvůli vysoké inflaci a nastavení valorizací mají důchody růst tempem, které si stát podle vlády premiéra Petra Fialy (ODS) nemůže dovolit. Proto se teď růst penzí pokouší přibrzdit. V Poslanecké sněmovně to chce řešit narychlo v režimu legislativní nouze. Přitom už od loňského podzimu je jasné, že letos v červenci bude Česko muset důchody valorizovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ale loni na podzim ještě nedokázalo odhadnout, kolik přesně to bude stát. Také se nehodilo řešit nepříjemné téma před prezidentskými volbami, a zvyšovat tak šance lídra opozice a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, jehož politický úspěch závisí z velké části právě na hlasech seniorů.

„To, že bude mimořádná valorizace nutná, se vědělo již loni,“ říká vládní poslanec, který si přál zůstat v anonymitě. Koalice si podle něj byla vědoma

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Důchody

Veřejné finance

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější