Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Každoroční oslava příchodu jara míří do Vzletu. Unikátní operní projekt Zabijačka v režii Jiřího Havelky vychází ze smetanovsko-ladovské tradice

Zabijačka. Zdroj: Vzlet
Zabijačka. Zdroj: Vzlet

Zabijačka vznikla v rámci doprovodného kulturního programu předsednictví České republiky v Radě EU v roce 2022. Komická opera se nyní přesouvá z dvorany Národního muzea do velkého sálu vršovické kulturní křižovatky, kam se na ni může přijít podívat i široká veřejnost. Koprodukční projekt Vzletu, divadla Vosto5, Moravského divadla Olomouc a RUN OPERUN bude mít premiéru 1. a 2. března.

„Zabijačka nás zajímala nejen jako společenský rituál, ale také jako součást přírodního cyklu, jako oslava konce zimy a příchodu jara. Takže je jako šitá na míru pro březnové termíny,“ zve na jarní premiéru režisér Jiří Havelka.

Autoři se v Zabijačce zaměřují na českou vesnici. Konkrétně na období slunovratu, kdy se zásoby jídla dramaticky ztenčují a obyvatelé čekají na řezníka jako na svého vykupitele. Řezník ale pochází z jiného kraje, proto nemá tušení, jak to na vsi chodí. Netradiční opera s podtitulem „hladový je vždycky smutný, nacpat bříško, to je nutný“ je zcela původní, ale navazuje na tradici národních oper a ptá se po jejich smyslu v době, kdy už ztratily svůj emancipační význam.

„Tento projekt vznikl díky široké koprodukci, v níž své síly spojují nezávislá divadelní sféra reprezentovaná Vzletem, Vosto5 a RUN OPERUN a veřejná sféra reprezentovaná Moravským divadlem Olomouc. Takové spojenectví je v dnešní době jednou z mála možností, jak realizovat velké a nákladné umělecké projekty. Spojujeme a sdílíme své kapacity, své umělecké i produkční know-how a své diváky,“ komentuje spolupráci širokého spektra kulturních subjektů Petr Prokop, programový ředitel Vzletu.

Zabijačka. Zdroj: Vzlet

První opera v repertoáru vršovické kulturní křižovatky spojila také tvůrce z různých oblastí múzických umění. Spoluautorkami libreta jsou dramaturgyně Marta Ljubková a umělecká ředitelka spolku RUN OPERUN Veronika Loulová, která se na Zabijačce podílela rovněž režijně. Hudbu složili Ivan Acher s Martinem Konvičkou a hudební doprovod zajišťuje orchestr Moravského divadla Olomouc pod taktovkou Petra Šumníka. Vedle bezmála 15 herců zde nakonec vystupuje i dětský sbor Mifun pod vedením Jiřího Polívky.

Vzlet – nové kulturní centrum Prahy otevřely v roce 2021 tři pražské kulturní organizace – Divadlo Vosto5, barokní orchestr Collegium 1704 a vršovické Kino Pilotů. Sto let starý sokolský biograf tak po desítkách let opět pulzuje životem. Do Vzletu můžete vyrazit za divadlem, hudbou, výstavou, vzdělávacími programy nebo si zatančit na plese.

„Diváci hrají v divadle ústřední roli už docela dlouho. Ve Vzletu se návštěvníci kulturních akcí od účinkujících oddělují jen velmi těžko – je to velký prostor bez jednoznačně určeného jeviště a hlediště. Jakmile vstoupíte do našeho velkého sálu, nabydete zvláštního pocitu pospolitosti. Snažíme se tuhle sounáležitost a propojenost vložit i do tak nečekaných formátů, jakým je třeba opera,“ dodává hlavní dramaturgyně Vzletu Marta Ljubková.

Součástí večera je zabijačkové menu, které se podává divákům. Hostina pro přítomné posiluje komunitní rozměr tohoto projektu a rozvíjí dramaturgickou linku projektů ve Vzletu, v níž jsou diváci nedílnou součástí představení.

Zabijačka. Zdroj: Vzlet

Projekt je financován za podpory Ministerstva kultury ČR.

Vstupenky na Zabijačku koupíte na www.vzlet.cz nebo vždy 60 minut před začátkem akce na pokladně Vzletu, kterou najdete ve velkém foyer v prvním patře na adrese Holandská 669/1 – Vršovice. Platit můžete v hotovosti nebo kartou.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Divadlo

Kultura, Mediální spolupráce

V tomto okamžiku nejčtenější