Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Detailně se zajímal.“ Pavlova schůzka s Jurečkou ohledně důchodů je logická, říká politolog

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka po jednání se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem. Foto: Tobiáš Pospíchal
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka po jednání se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem. Foto: Tobiáš Pospíchal

Schůzka Petra Pavla s Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) byla prvním setkáním nové hlavy státu s vládním činitelem nad konkrétní domácí agendou. Řeč přišla nejen na důchodovou reformu, ale i chystané snížení valorizace penzí ve stavu legislativní nouze. Politolog Lukáš Jelínek vysvětluje, proč je v současné situaci takový přístup od Pavla vhodný.

Pavel s Jurečkou řešil agendu jeho ministerstva, respektive konkrétní kroky, které resort chystá. Ústředním tématem byla důchodová reforma a návrh na snížení valorizace penzí ve stavu legislativní nouze, ve kterém se vláda chystá zákon schválit, aby se změna promítla ještě v letošním roce.

Pavel tímto setkáním a jeho průběhem navazuje na některé aktivní kroky, které ještě před svým nástupem do funkce vykonal.

Zatímco v případě zahraničněpolitických vyjádření a účasti na Mnichovské bezpečnostní konferenci držel zvolený prezident vládou nastavený směr, v tomto případě Pavel s Jurečkou rozebíral také možné negativní aspekty schválení zákona ve stavu legislativní nouze.

„Detailně se zajímal“

„S panem prezidentem jsme probírali všechna úskalí návrhu, všechny věci, které se týkají problematiky stavu legislativní nouze. K tomu všemu jsem doplnil argumenty, které jsou zároveň i obsahem vládního návrhu na vyhlášení tohoto stavu a jsou obsaženy i v důvodové zprávě,“ řekl po setkání Jurečka novinářům.

Zda měl budoucí prezident k vládnímu postupu výhrady, ale ministr práce neprozradil.

„Opravdu se detailně zajímal, ptal se na možná úskalí. Bylo vidět, že je v problematice velmi dobře orientován. Ale nechci předjímat jakékoli závěry, teď je před námi celý parlamentní proces, který také rozhodně nebude jednoduchý,“ je si vědom místopředseda vlády.

Jurečka ani neupřesnil, zda mu Pavel slíbil podpis vládní novely, nebo zda hrozí jejím vetováním. „Takto jsme tu debatu nevedli. Ale rozhodnutí pana prezidenta na schůzce se mnou nepadlo. Předpokládám, že se vyjádří někdy později. S tím jsem na to jednání ani já sám osobně nešel,“ doplnil.

Středeční setkání s Jurečkou a případné zablokování novely může nastínit styl, jakým chce zvolený prezident pojmout svoji funkci. Že bude chtít nová hlava státu promlouvat k politickému dění, nastínila už jeho mluvčí Markéta Řeháková.

„Rozhodně. Myslím, že už je to vidět. Koneckonců

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Petr Pavel

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější