Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Podezření kolem saúdského fotbalového šampionátu. Korunní princ prý nabízí miliardy Řecku

Zlatá Niké, trofej pro vítěze MS ve fotbale, a saúdský korunní princ MSB. Foto: fifg, Adobe Stock a ČTK, koláž Deník N
Zlatá Niké, trofej pro vítěze MS ve fotbale, a saúdský korunní princ MSB. Foto: fifg, Adobe Stock a ČTK, koláž Deník N

Příští MS ve fotbale bude v Severní Americe. Ale i to další už se musí připravovat. Zatím je ve stadiu zvažování a domlouvání plánů na pořadatelskou kandidaturu. V jedné ze zvažovaných alternativ by nejsledovanější sportovní událost světa uspořádaly společně Řecko, Egypt a Saúdská Arábie. Novináři zjistili, že saúdský korunní princ nabídl Aténám uhrazení značné části nákladů. Nebylo by to ale samozřejmě zadarmo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán pojal loňskou návštěvu Atén velkolepě. Vzal si s sebou zhruba sedmisetčlennou delegaci a 180 kufrů plných oblečení, bot a osobních věcí. Pro svůj početný doprovod, který dorazil v sedmi letadlech, si vyžádal hned 350 limuzín. Řecká vláda jich ani tolik neměla k dispozici a musela je sehnat v Německu a Bulharsku.

Návštěva sedmatřicetiletého prince z ropné velmoci pak vyvrcholila noční prohlídkou aténské Akropole, jíž ho osobně provedl řecký ministr kultury.

Vlivný bruselský web Politico přišel se zjištěním, že loni v červenci v Aténách nezůstalo jen u podpisu sedmnácti bilaterálních dohod a prohlídky historických památek. Během soukromé konverzace s konzervativním řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem údajně princ nadnesl neobvyklou nabídku: pokud Řecko společně s Egyptem přijmou jeho návrh na společnou kandidaturu na konání fotbalového mistrovství světa v roce 2030, Rijád zafinancuje výstavbu potřebné infrastruktury včetně nákladných stadionů.

Princ si ale dal ještě jednu podmínku. V případě, že by trojice zemí se svou kandidaturou opravdu uspěla,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Arabský svět

Balkán

Chášukdžího vražda

Fotbal

MS ve fotbale

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější