Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Financial Times: Pozor na velký blud bateriového průmyslu

Logika baterkománie je přímočará. V budoucnu budou všechna auta elektrická. Foto: Audi
Logika baterkománie je přímočará. V budoucnu budou všechna auta elektrická. Foto: Audi

Brzy se strhne bitva o budoucnost automobilového průmyslu. Národní gigatovárny na výrobu baterií ji ovšem nerozhodnou, píše Robin Harding v komentáři Financial Times.

Baterie, baterie, baterie. Souboj o to, kdo přiláká toto odvětví budoucnosti a bude tak napájet elektromobily, které budou vládnout silnicím, je stejně horečnatý jako sháňka po AAA článcích poté, co si osmileté dítě rozbalí narozeninové dárky.

V USA se díky orgiím dotací v rámci zákona o snižování inflace staví takzvané „gigatovárny“, zatímco Velká Británie se trápí kvůli krachu svého jediného velkého projektu na výrobu baterií. Jedním z příznaků nejistoty vyvolané bateriemi je množství start-upů, které se halí do jejich vlajky, s názvy jako Britishvolt nebo American Battery Factory.

Logika baterkománie je přímočará. V budoucnu budou všechna auta elektrická. Elektromobily musí mít baterii. Prosperující automobilový průmysl tudíž potřebuje továrny na baterie. To je do určité míry pravda a baterie jistě budou velký byznys. Tato mánie však ignoruje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Automobily

Čína

Ekologie

Energie

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější