Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Pět let od smrti Kuciaka a Kušnírové se Slovensko změnilo, ne však vždy k lepšímu

Demonstrace po smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Demonstrace po smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

S tradičním projevem dnes vystoupil vládce Ruska Vladimir Putin. Vystoupení bylo jako obvykle odtržené od reality a prezident v něm klamal hlavně svoje vlastní občany. Ti přitom již možná začínají tušit, že každý další rok pro ně bude těžší a těžší. Slovensko si dnes připomíná pět let od smrti novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Tragédie mohla změnit budoucnost země, o světlejší zítřky ale musí Slováci znovu bojovat.

Dnešní dění pro vás vybral a okomentoval Michal Tomeš.

Putin promluvil k národu

Zatímco včera celý svět hleděl směrem k americkému prezidentovi Bidenovi, který navštívil Kyjev, dnes se zraky obrátily k vládci Ruska Vladimiru Putinovi. Ten v tradičním projevu k národu obvinil Západ z toho, že rozpoutal válku na Ukrajině. „Rusko používá sílu, aby ji zastavilo,“ řekl Putin, který ale ve své myšlence opomněl, že v čele Ukrajiny stojí demokraticky zvolení zástupci, kteří si přátelství se Západem vybrali jako jedinou možnost, jak bojovat s vlivem východního souseda.

Putin ve svém projevu nepoužíval spojení „speciální vojenská operace“, ale hovořil přímo o válce na Ukrajině. V té podle něj západní soused nemá šanci vyhrát. Prezident rovněž Rusy přesvědčoval o tom, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější