Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bez technokratů by ruská vláda přestala fungovat, říká bývalá poradkyně tamní centrální banky

V prvních měsících letošního roku skončil ruský rozpočet ve výrazném deficitu. Původní očekávání byla jiná. Foto: Profimedia
V prvních měsících letošního roku skončil ruský rozpočet ve výrazném deficitu. Původní očekávání byla jiná. Foto: Profimedia

Rusko rok po uvalení západních sankcí kvůli rozpoutání války není na kolenou. Ekonomika dále funguje, lidé chodí do práce a mnozí si stále kupují nové iPhony nebo západní auta. Ruské hospodářství bylo na válku připravené, říká ekonomka Alexandra Prokopenko, která ještě před rokem působila jako poradkyně tamní centrální banky. „Kreml ví, co je pro běžné Rusy důležité,“ říká Prokopenko k tomu, jak se vládě podařilo zachovat klid v hlavách běžných Rusů.

Co se v rozhovoru mimo jiné dočtete:

  • Jak se změnil život „běžných“ Rusů?
  • Změní se v dalších letech způsob, jakým úředníci řídí Rusko?
  • Jak se Rusku daří obcházet sankce?

Ruský rozpočet v lednu skončil rekordním schodkem: dosáhl asi 25 miliard dolarů (550 miliard korun). Překvapilo vás to?

Ruské finanční vedení státu je relativně profesionální, ten údaj ale možná byl trochu překvapivý, ačkoliv na celkovém pohledu to nic nemění. Rozpočet jako takový není úplně ve špatné formě, ale musí počítat s nejistotami na příjmové straně. Těm bude Rusko čelit v průběhu celého roku 2023. Už nyní vidíme, že příjmy z ropy a zemního plynu jsou menší, než ruská vláda očekávala. Stále jsou ale vysoké a dostatečné pro to, aby Putin mohl nadále financovat válku, vyplácet Rusům důchody a platy.

To, co víte o ruském rozpočtu, se dá vyčíst z oficiálních čísel?

Ano, čísla jsou běžně dostupná a každý si je může dohledat. V lednu jsme proto mohli vidět, že deficit rozpočtu byl rekordní a výdaje rostly o 58 procent ve srovnání s lednem 2022. Rozhodně je ale předčasné usuzovat závěry pouze z dat za jediný měsíc. Nevíme, jaké plány Putin s rozpočtem má. S ohledem na finanční zdroje Ruska, například ruský národní fond, nebo s ohledem na možnosti půjčovat si peníze v rámci vlastní ekonomiky, má Rusko stále spoustu možností, jak s dluhem pracovat.

Pokud se ale podíváme na příjmy Kremlu, jsou možnosti značně omezené. Je pro vás představitelné, že by ruská vláda dokázala někde ušetřit?

Nabízí se penze a výdaje na obranu. Obě tyto části rozpočtu jsou ale od zbytku rozpočtu oddělené. Nemyslím si tedy, že by vůbec došlo k snížení těchto položek. Dokážu si ale představit, že by v brzké době mohlo dojít ke snižování rozpočtu na výstavbu a opravy silnic nebo na další investice, především do infrastruktury. Takové výdaje je možné buď úplně zrušit, nebo odložit do budoucna.

Spousta lidí před rokem očekávala, že po zavedení sankcí Rusko skončí brzy na kolenou. Vás překvapilo, že se tak nestalo?

Nejsem překvapená, ruská ekonomika totiž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější