Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Částečný součet: Patnáctiminutový Oxford, vinylchlorid a citlivá místa mužské anatomie

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Co se do mých jiných článků v Deníku N nevejde, to najdete každý týden tady. Dnešní Částečný součet vysvětluje okolnosti velké chemické havárie v USA, upozorňuje na nebezpečí ptačí chřipky a zcela seriózně se zabývá průměrnou délkou penisu, se kterou očividně není něco v pořádku.

Hlavní událostí těchto dnů v oblasti vědy a techniky zůstává umělá inteligence. O té není v dnešním Částečném součtu ani řádka, protože o tom, co je kolem ní nového, souběžně chystám jiný článek.

Stručně o věcech, o nichž stačí stručně

  • O špionážních a jiných balonech seriózně, se spoustou zajímavých odboček.
  • Dříve či později se to muselo stát: Programu, který má umět rozpoznat, jestli text psal člověk, nebo umělá inteligence, někdo předložil Genesis, tedy první knihu Starého zákona. Program jednoznačně přisoudil autorství umělé inteligenci. Lze z toho vyvodit, že ten program stojí za starou bačkoru. Anebo… ta druhá možnost je poněkud zneklidňující.
  • Žárovky by mohli nahradit svítící mořští žahavci.“ Geneticky modifikovaná rostlina jako stolní lampička, strom jako pouliční osvětlení. Poháněno fotosyntézou. Fascinující představa. Do jaké míry reálná, to se neodvažuji soudit, ale ohromně se mi to líbí.
  • Pozor na kapavku, antibiotika začínají selhávat.
  • Na nově nalezených kresbách Leonarda da Vinci jsou k vidění náčrtky měření gravitačního zákona (sto let před Galileim) graficky předjímající diferenciální počet (dvě stě let před Newtonem a Leibnizem). Leonardo je neuvěřitelná postava, génius spadlý z nebe.
  • Potenciální slovenský výrobce létajících aut, firma Aeromobil, končí. Došly peníze a důvěra investorů. Hlavní projektant Štefan Klein však pokračuje a rozvíjí svůj nový projekt AirCar.
  • Nepříjemný paradox virologie: Účinný výzkum virů, které by mohly způsobit příští pandemii, vyžaduje takové metody, jejichž selhání by mohlo způsobit příští pandemii. Zdá se, že není úniku; buď musíme akceptovat jedno riziko, nebo druhé, nepřechytračíme to.
  • Hmota ve vesmíru je nejspíš rozložená trochu pravidelněji, než odpovídá dosavadní teorii. (Pokud se potvrdí, že pozorování jsou správná.) Těžko z toho vyvodit víc než to, co je tak jako tak jasné – že počátku vesmíru, jeho nejranější fázi, prostě nerozumíme.
  • Kolik menších čtverců se vejde do nejmenšího možného většího? A jak dlouhá je strana toho většího? Zajímavější než samotné číslo je vidět, jak to poskládání vypadá. Poprvé se zarazíte u čísla 10, poprvé přestanete věřit svým očím u čísla 17. Pak si nejspíš zvyknete.
  • Rusko-americká posádka na Mezinárodní vesmírné stanici si na návrat domů ještě musí počkat. Jejich kosmická loď Sojuz MS-22, zaparkovaná u stanice, je poškozena mikrometeoritem. Rusové příští týden vyšlou prázdnou loď, aby byla k dispozici možnost úniku, ale střídající posádka přiletí až v létě nebo na podzim.
  • Seznam technologických firem, jejichž jména pocházejí z Pána prstenů nebo Silmarillionu. (Opravdu jich není víc? Na druhou stranu, já bych z hlavy věděl jen Palantir.)
  • Trajektorie interkontinentálních balistických střel skutečně vedou „přes vesmír“. Když jsme o severokorejské vojenské raketě napsali, že vystoupala do výše 5769 km, ozvali se nám čtenáři, že je to určitě chybný údaj. Není. (Až na to, že je to číslo na hranici, kde se přestává říkat „výše“ a začíná používat „vzdálenost“. Mezinárodní vesmírná stanice obíhá Zemi ve výši – nebo vzdálenosti, jak chcete – 420 km.)
  • Dovedete si představit kulturu (například mimozemskou), která nezavede čísla? Která se obejde bez počítání aspoň „jedna, dvě, tři, hodně“? Steven Wolfram to zkouší. Velmi zajímavé intelektuální cvičení.

Stručně o věcech, které by si zasloužily víc

Průměrná délka penisu při erekci vzrostla od roku 1942 o 24 % (z 12,2 na 15,2 cm). Zní to jako titulek z bulváru, jde ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější