Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politický červený koberec z Berlinale: jaký je film Seana Penna o Volodymyru Zelenském?

Sean Penn a Volodymyr Zelenskij v Pennově snímku Supersíla. Foto: Berlinale
Sean Penn a Volodymyr Zelenskij v Pennově snímku Supersíla. Foto: Berlinale

Volodymyr Zelenskyj na plátně i před ním a pro ruské a íránské filmaře vstup zakázán. Červený festivalový koberec na festivalu Berlinale, který začal ve čtvrtek večer, se rozvinul i ve jménu politiky a boje za svobodu.

Je zřetelné, že letos organizátoři pojali prestižní festival, který probíhá už po třiasedmdesáté, otevřeně politicky. Už před zahájením ostatně vyjádřili podporu Ukrajině a Íránu, dvěma zemím, kde se v současné době těžce bojuje za svobodu a demokratizační tendence.

Tuto linii vedení festivalu zdůraznilo spolu s přítomnými filmovými hvězdami při zahajovacím ceremoniálu a pokračuje v ní dál celý festival včetně filmového obchodování na Evropském filmovém trhu.

K festivalovým divákům promluvil ve videopřenosu při čtvrtečním zahájení ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Požádal umělce a filmaře o podporu pro svou zemi.

Pro publikum na německém festivalu zvolil téma zdi – připomněl berlínskou zeď, která v letech 1961 až 1989 rozdělovala město na západní a východní část, a přirovnal k ní situaci Ukrajiny s tím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější