Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Má matka věří Putinově propagandě, přestože Rusové obsadili její město, říká Ukrajinec z Charkova

Před válkou pracoval Serhij Lašenko z Charkova několik let na zaoceánské lodi. Foto: archiv Serhije Lašenka
Před válkou pracoval Serhij Lašenko z Charkova několik let na zaoceánské lodi. Foto: archiv Serhije Lašenka

Serhiji Lašenkovi se během roku od počátku ruské invaze na Ukrajinu změnil život k nepoznání. Dřív pracoval na zaoceánské lodi, v předchozích měsících zažil na charkovském sídlišti Saltivka masivní útoky. Matčiny politické názory navíc nabouraly jejich vztah.

Před válkou pracoval sedmatřicetiletý Serhij Lašenko pro společnost Cunard Line, nejvýznamnějšího provozovatele výletních lodí plujících přes severní Atlantik. Deset let působil na lodi Queen Mary 2, která se plavila mezi Londýnem a New Yorkem. Začínal zde jako číšník a skončil jako zástupce manažera. Celkem čtyřikrát obeplul svět.

Jeho cestovatelskou kariéru přerušila pandemie covidu-19. Odjel zpět do Charkova, kde v minulosti studoval, a doufal, že se na loď jednou vrátí. Pak naději vzdal a učil se programovat. Když začala válka, byl bez práce.

Politika ho nikdy moc nezajímala, na Ukrajině trávil jen malou část roku. Po vypuknutí ruské agrese měl pocit, že se nachází v nějakém filmu.

Před rokem vtrhla ruská armáda na Ukrajinu a země se tak ocitla ve válce. Přinášíme sérii příběhů obyčejných Ukrajinců, kteří se rozhodli zůstat a invazi přečkat. Doufali, že za pár měsíců skončí. Jak se jim obrátil život vzhůru nohama a jak vypadá každodenní realita v napadené zemi?

Den před invazí, 23. února, se sešel se svým nejlepším kamarádem Jevgenijem Kuzminovem. Dlouho do noci spolu kouřili vodní dýmku. Serhij si lehl do postele asi o půl druhé ráno. Už v devět hodin s ním ale Žeňa chtěl mluvit znovu.

„Proč mi voláš tak brzo? Ještě spím. Včera jsme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější