Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Menstruace ovlivňuje výkony sportovkyň, i když se o ní téměř vůbec nemluví

Lyžařka Mikaela Shiffrin na mistrovství světa. Foto: ČTK / DPA / Michael Kappeler
Lyžařka Mikaela Shiffrin na mistrovství světa. Foto: ČTK / DPA / Michael Kappeler

Jedna bez ní byla dva roky, jiné ji mají poprvé až po skončení kariéry. Lyžařka Mikaela Shiffrin otevřela téma menstruace v profesionálním sportu.

Lyžařka Mikaela Shiffrin při hodnocení svého výkonu v italském Kronplatzu řekla reportérce rakouské televize ORF, že se nachází „ve velmi nešťastné fázi měsíčního cyklu“. Televizní překladatel byl zaskočen a přeložil do němčiny, že Shiffrin nyní nemůže jezdit na kole.

Zřejmě si myslel, že se přeslechl a ona neřekla „cycle“ (cyklus), ale „bicycle“ (kolo), i když jeho interpretace o ježdění na kole nedávala v kontextu celého prohlášení žádný smysl.

Alina Zellhofer, televizní reportérka, která s ní dělala rozhovor, ale okamžitě pochopila, že mluví o menstruaci. „Chápu tě,“ řekla.

Americká lyžařka pak na svém Instagramu zveřejnila odlehčené video, sestříhané záběry rozhovoru se záběry z jízdy na kole, s textem: „Kdyby to náhodou někoho ještě mátlo… je to moje menstruace, mluvíme o mé menstruaci. #normalizujmemenstruaci #jsmecyklické.

Na video reagovalo mnoho lyžařek, které Shiffrin vyjádřily podporu za to, že o tématu mluví. Zmíněný rozhovor se odehrál před kamerami rakouské veřejnoprávní televize a reagovala na něj i rakouská ministryně spravedlnosti Alma Zadic.

Ta na Twitteru zveřejnila video, na kterém jezdí na kole, a poděkovala Shiffrin za to, že o tématu menstruace otevřeně mluví. „Také mám cyklus jednou za měsíc,“ uvedla.

Když menstruace zmizí

Zatímco sportovkyně, jako například Shiffrin, řeší, jak je menstruace může ovlivnit, u jiných může naopak úplně zmizet.

„Kvůli velké zátěži jsem byla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější