Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezidentská Pointa N: Neberme Pavla jako světce. I on může mít svého Nejedlého

Diplomat Petr Kolář stál po boku Petra Pavla od samého začátku jeho cesty na Hrad. Foto: Archiv Petra Koláře
Diplomat Petr Kolář stál po boku Petra Pavla od samého začátku jeho cesty na Hrad. Foto: Archiv Petra Koláře

Zatímco Petr Pavel tento týden navštívil Karlovarský kraj, jeho „přítel po boku“ a externí poradce Petr Kolář zavítal do podcastu Aréna N. Snažil se tam přesvědčit, že není šedou eminencí zvoleného prezidenta. Andrej Babiš zase zopakoval svou mantru o tom, že ho v kampani poškodila média. A končící Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček už poskytl 656. kajícný rozhovor.

Dění uplynulého týdne pro vás shrnul a okomentoval Jan Úšela.

Zeman měl Nejedlého, Pavel má Koláře

Připomeňme si: Martin Nejedlý roky podnikal v Rusku, v Česku pak vedl pobočku ruského státního Lukoilu. Podle západních tajných služeb rovněž svého času představoval bezpečnostní riziko, protože byl nejspíš jedním ze strůjců proruské politiky dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana. Nejedlý pro něj pracuje jako externí a fakticky hlavní poradce, přitom nemá žádnou oficiální funkci, takže nemusí mít bezpečnostní prověrku.

Srovnejme to s Petrem Kolářem. Bývalý český velvyslanec v Rusku či USA nyní pracuje pro americkou lobbistickou firmu Squire Patton Boggs, která až do loňska radila třeba ruské státní Gazprombance. Sám Kolář jako lobbista zastupuje zájmy České zbrojovky a dalších čtyř firem, jejichž jména tají. Zvolený prezident Petr Pavel označil Koláře za „přítele po boku“. Bývalý diplomat generála v záloze spolu s lidmi z byznysu před lety přesvědčil, aby kandidoval na prezidenta.

Nyní by měl Kolář zastávat pozici externího poradce nastupujícího prezidenta. Stejně jako Nejedlý nehodlá přijmout žádnou oficiální funkci, přitom si zachová svou práci lobbisty. Tak to alespoň vyplývá z rozhovoru pro podcast Aréna N.

„Jestli si někdo myslí, že já se svou osobní historií jsem pan Nejedlý, pánbůh s ním,“ říkal Kolář v jiném rozhovoru pro Deník N, který vznikl před dvěma týdny.

Jenže ta paralela se nabízí. Jestliže Nejedlý vrtěl Zemanem, může

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější