Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přinese umělá inteligence konec umění? Budoucnost lidské kreativity závisí na nás samotných

Ilustrace: J. M. s Midjourney
Ilustrace: J. M. s Midjourney

Umělá inteligence vstupuje také do oblasti výtvarného umění a vizuální tvorby. Stane se podnětným nástrojem pro tvůrce? Takovým, který je posune k novým druhům tvorby? Nebo lidskou kreativitu předáme strojům a necháme se jimi oslovovat a bavit?

Dvakrát správně a dvakrát nesprávně. Tak dopadl můj test z umělé inteligence. Souvisel s obrázky, které znalcům výtvarného umění předložil britský deník The Guardian.

Do dvojic byla složena díla z dějin malby spolu s výtvory softwaru. Odborníci měli určit, kdy skutečný štětec vedl člověk, a které obrazy vytvořil stroj. Úsudky expertů nebyly o moc úspěšnější než ty moje.

Konec umění?

Svět obchází strašidlo umělé inteligence. Kam jsme se to dostali, když neumíme rozeznat, co vytvořilo lidské mistrovství, a co polepila umělá neuronová síť? Blíží se konec umění? Bude na estetický zážitek stačit stisk klávesy? Můžeme svou kreativitu poslat na odpočinek?

Technologický progres – a to obzvláště v kultuře a umění – téměř vždy předcházely katastrofické předpovědi. Fotografie měla být koncem malby, televize zánikem divadla.

Tyto poplašné scénáře často doprovázely dva jevy. Zaprvé se ukázalo, že to, co mělo být zničeno, vyšlo z bitvy změněno či posíleno. Přesto vždy, když se objevil nový technologický nástroj, přišel další jev: zněly znovu obavy, že tentokrát je ohrožení už opravdu vážné.

Je dnešní vstup umělé inteligence do umění a vizuální kultury jiný? A máme se ho bát?

Ilustrace: J. M. s Midjourney

Grál kreativity

Nástroje jsou k tomu, aby z nás sejmuly břemeno. Abychom udělali něco, co vlastními silami nedokážeme. Nejen to. Šikovný stroj nás dokáže zbavit rutinních činností. Takových, které nás nudí, nenaplňují či frustrují (angličtina pro ně má přiléhavý název „bullshit jobs“).

Nástup umělé inteligence kráčí tímto směrem. Může nás zbavit úmorného zpracovávání velkého množství dat, byrokratického papírování či standardizovaných komunikačních procesů.

Říká se, že když za nás chytré stroje převezmou pracovní hlušinu, bude se více z nás moci věnovat zajímavějším, složitějším a kreativnějším činnostem. Čili takovým, ve kterých se více projeví skutečné lidské schopnosti. Stroje nám dají svobodu k tomu, abychom byli více lidmi.

Otazník se ale objevuje v momentě, kdy chytré stroje začínají pronikat i do kreativní sféry. Tedy do oblasti, kterou jsme si chtěli uchovat jako výsostně lidskou.

Kdo by mohl něco takového chtít a proč bychom se na tom měli podílet? Důvodů je více.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Technologie

Umělá inteligence

Výtvarné umění

Kontext N, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější