Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zájem firem o lidi po padesátce roste jen pomalu. Proti absolventům přitom neřeší ambice a do roka neodejdou

Uchazečům po padesátce nepomáhá, že se na trhu práce setkávají s řadou předsudků – třeba že nejsou dost flexibilní a nezvládnou se učit nové věci. Ilustrační foto: Gustavo Fring, Pexels
Uchazečům po padesátce nepomáhá, že se na trhu práce setkávají s řadou předsudků – třeba že nejsou dost flexibilní a nezvládnou se učit nové věci. Ilustrační foto: Gustavo Fring, Pexels

Zavést více přestávek pro lidi, kteří jsou v práci na nohou až dvanáct hodin, zlepšit nabídku zkrácených úvazků nebo podporovat mladší a starší generaci, aby si navzájem sdílely své dovednosti. Odborníci vyjmenovávají kroky, do kterých by se měly firmy pustit, aby bylo zaměstnání více uzpůsobené i pro lidi po padesátce. To je přitom při probíhající diskusi o zvýšení věku odchodu do důchodu zásadní.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Aktuálně tvoří lidé ve věku 50 až 65 let pětinu obyvatel, poradenská skupina Boston Consulting Group a nezisková organizace Aspen Institute Central Europe přitom odhadují, že do roku 2040 u nás vzroste jejich počet o 36 procent. Na celkovém obyvatelstvu Česka by se pak podíleli už zhruba 27 procenty. Současná vláda navíc zvažuje, že by se věk odchodu do důchodu mohl posunout, lidé by tím pádem pracovali déle.

Z obou důvodů je tedy na místě otázka, jak ve firmách a podnicích se zaměstnanci po padesátce co nejlépe pracovat.

Téměř třetina pracovní síly

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo v roce 2021 ve věkové skupině 50 až 64 let ekonomicky aktivních téměř 1,6 milionu osob. Do této kategorie spadají zaměstnanci, podnikatelé a nezaměstnaní, kteří hledají práci. Z celkového počtu 5,2 milionu ekonomicky aktivních tedy lidé po padesátce představovali necelých 31 procent.

Nezaměstnaných bylo ve zmíněné věkové skupině 37 tisíc lidí, píše ČSÚ ve své statistické ročence. Na celkovém počtu nezaměstnaných se podíleli necelou čtvrtinou.

Úřad práce pracující s odlišnou metodikou uvádí, že koncem tohoto ledna bylo na jeho pobočkách evidovaných celkem 102 857 uchazečů po padesátce. Lidé ze skupiny „padesát plus“ tak tvořili 36 procent z celkového počtu zájemců o práci a meziročně jich přibylo o více než dva tisíce.

„Ve skupině lidí po padesátce je také více osob, které hledají práci rok a déle. Takže se dá předpokládat, že musí zároveň odeslat více reakcí na inzeráty než mladší uchazeči,“ doplňuje navíc Kateřina Musilová, manažerka projektu Zlatá práce, který lidem nad 50 let pomáhá najít zaměstnání.

Větší šanci na uplatnění mají lidé po padesátce podle expertů aktuálně například v administrativě, obchodě, účetnictví, ale i v energetice nebo strojírenství, kde chybí zkušení odborníci. Totéž platí pro řemeslníky. Jana Vytásková z personální agentury Hays zmiňuje také zdravotnictví, administrativu, management a obecně průmysl.

Jaké kroky budou třeba

Tomu, aby zaměstnaných po padesátce přibývalo, budou muset jít naproti i firmy, shodují se experti. „Upravit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Důchody

Pracovní trh

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější