Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putinův režim se v Česku „bezdůvodně obohatil“, píše ministerstvo zahraničí. Chce vymáhat desítky milionů

Ruská ambasáda zneužívá podle ministerstva zahraničí velkou část diplomatických pozemků k podnikání. Foto: Deník N
Ruská ambasáda zneužívá podle ministerstva zahraničí velkou část diplomatických pozemků k podnikání. Foto: Deník N

Lavírování kolem nemovitostí, které Rusko v Česku využívá v rozporu s diplomatickými pravidly, skončilo. Ministerstvo zahraničí předložilo vládě návrh, který počítá se zásadním krokem.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Rusko na našem území léta využívá nemovitosti, které měly původně sloužit k diplomatickým účelům, v rozporu se zákonem – k soukromým účelům, podnikání a vlastnímu obohacení. Přesto neplatí žádný nájem ani další poplatky.

„Na straně Ruské federace tak dochází k bezdůvodnému obohacení z titulu bezplatného užívání pozemků v rozporu s původně vymezeným účelem,“ shrnuje se v materiálu z resortu ministra Jana Lipavského, který to má změnit a který má projednat vláda. Na existenci dokumentu jako první upozornil newsletter novináře Davida Klimeše.

Pokud kabinet ministerský návrh schválí (a z dostupných informací lze předpokládat, že tak učiní), zruší se usnesení ještě z dob Sovětského svazu, na jejichž základě Rusko české pozemky bezplatně užívá. Jakmile padne tato bariéra, může Česko začít konat.

Podle zjištění Deníku N chce česká diplomacie rovněž po Rusku zpětně vymáhat nájemné. Ministerstvo v materiálu píše, že už je připraveno jednat a podniknout „nezbytné

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější