Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odcházející Ťok: Odpočinu si a bude mi líp. V politickém marketingu jsem dobrý nebyl

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Dan Ťok (za ANO) už ve funkci stříhá metr. Ve velkém rozhovoru pro Deník N vysvětluje důvody svého odchodu, objasňuje své vztahy s prvním místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem a popisuje, co ho jako nejdéle sloužícího ministra dopravy zklamalo.

Končíte ve funkci ministra dopravy opravdu dobrovolně?

Vycházím z mediálních prohlášení pana premiéra, který potvrdil, že by mě neodvolal. Ani mi neříkal, že mě chce odvolat. Já jsem chtěl skončit. Opravdu potvrzuji, že je to dobrovolně, a rád bych tím ukončil všechny debaty o tom, jestli to tak bylo, nebo nebylo. Určitě bylo.

Netlačil na vás někdo?

Kdo někdo?

Třeba někdo z hnutí ANO. Ale to nám spíš řekněte vy.

Ne, ne, ne. Možná se někomu nelíbilo, že tady sedím dlouhodobě, ale mně to nikdo neřekl stylem: „Ťoku, běž pryč!“ A dokonce i v roce 2018, kdy jsem říkal, že bych raději skončil, jsem byl přemluven, abych zůstal. Možná se tomu nevěří, protože je to neobvyklé, ale mám pocit, že čas prostě dozrál, že toho bylo dost. Udělal jsem si svou zkušenost a mám pocit, že už se toho víc ani nenaučím, ani tomu víc nedám. Nebo možná dám, ale v tomto prostředí bych už nerad.

Gentlemanská dohoda s premiérem

Chtěl jste skončit několikrát, demisi jste podával naposledy letos v lednu.

Ta skončila teď.

Takže to byla utajená demise?

Nebyla utajená. Před třemi měsíci jsem poprvé panu Babišovi řekl, že bych rád skončil. Odpověděl mi, že demisi ode mě nechce, ale že to bere na vědomí. Požádal mě, jestli nemůžeme udělat gentlemanskou dohodu, že to nebudeme zveřejňovat, a ať mu dám čas, aby tu situaci mohl vyřešit. Tak jsem mu čas dal, nemluvil jsem o tom. Mám pocit, že pak ta gentlemanská dohoda vypršela, že se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější