Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dezinformace mohou být nebezpečné, boj proti nim také

Dezinformace nepochybně existují, ale přehnaná snaha je potlačit by mohla přinést víc škod než užitku. Ilustrační grafika: Adobe Stock
Dezinformace nepochybně existují, ale přehnaná snaha je potlačit by mohla přinést víc škod než užitku. Ilustrační grafika: Adobe Stock

Komentář Ondřeje Štindla: Tažení proti dezinformacím má zastavit nebo omezit hrozbu, která nepochybně existuje. Může ale také vést k nepředvídaným vedlejším účinkům, v krajním případě třeba i škodlivějším než potíraná hrozba. Vliv dezinformací může být přeceňovaný a není jen dílem ruské propagandy. Ta se jen přiživuje na krizi důvěry, s níž se současný Západ potýká.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jedna z nejostudnějších period poválečné historie USA byly roky tzv. mccarthismu, během nichž probíhaly v hysterické atmosféře čistky státních úřadů a dalších institucí a byli odhalováni komunističtí sympatizanti a agenti. Lidé byli nuceni vypovídat proti přátelům a kolegům, přicházeli o práci, někteří byli i uvězněni. V tomto období je možné najít varování pro současnost. Ne ve smyslu řečí o „nové totalitě“, populárních ve všelijakých konspiračních kruzích. Netvrdím ani, že bych – třeba na české politické scéně – viděl nějakou osobnost „formátu“ senátora Josepha McCarthyho, člověka značně odpudivého charakteru, který určoval ducha těch honů na čarodějnice.

Mccarthismus ale může posloužit jako memento, krajní příklad toho,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější