Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pokud zvítězí Rusové, budeme mít pokoj. Naslouchali jsme lidem, kteří chtějí, aby Putin vyhrál válku

Podívejme se blíže na to, proč si vlastně část Slováků myslí, že by Rusko mělo válku vyhrát. Foto: Tomáš Benedikovič
Podívejme se blíže na to, proč si vlastně část Slováků myslí, že by Rusko mělo válku vyhrát. Foto: Tomáš Benedikovič

Skupinový rozhovor s těmi, kteří by dopřáli výhru ve válce Rusku, ukázal, že konflikt vnímají především skrze vlastní nepohodlí. Šest expertů radí, jak s nimi mluvit a zda je lze přesvědčit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V místnosti sedí moderátor a osm respondentů, ale nejvíce je slyšet jedna z diskutujících žen. Často si bere slovo, působí přesvědčivě, její názory jsou vyhraněné. Co konkrétně říká?

Na Ukrajině žijí fašisté. Banderovci. Ukrajinský prezident v roce 2014 prohlásil, že „ruské děti budou žít ve sklepeních, nebudou chodit do školy a zabijeme je“. Rusové na Donbasu byli zahnáni do kouta, prosili o mír, ale místo toho je vraždili.

Volodymyr Zelenskyj jim ve své prezidentské kampani sliboval mír. „Ale on z toho udělal válku a začal podporovat fašisty, banderovce, pohrobky fašismu. Tam se slezli z celého světa. Z Kanady, z Argentiny, z Latinské Ameriky,“ vysvětluje, jak došlo k válce, kterou rozpoutalo Rusko útokem na svého souseda.

Skupinová diskuse probíhá v místnosti za jednosměrným zrcadlem. Foto: Tomáš Benedikovič

Moderátor se snaží zastavit nepřetržitý proud slov a klade ženě otázku, jak si vysvětluje, že Zelenskyj, který podle jejích slov podporuje fašisty, je židovského původu.

„Protože je to hajzl, pro mě osobně,“ reaguje rezolutně. „Peníze jsou pro něj na prvním místě, lidský život pro něj nic neznamená. Za takového člověka bych nebojovala.“ Během dvouhodinové debaty se opakovaně stávalo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Slovensko

Ukrajina

Vladimir Putin

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější