Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč je potřeba posunovat odchod do důchodu a jak z toho vyjdou dnešní mladí? Odpovědi k českým penzím

Foto: ČTK
Foto: ČTK

Již letos na jaře chce ministerstvo práce a sociálních věcí představit návrhy penzijní reformy. K té musí Česko přistoupit kvůli rostoucím nákladům na důchody a stále méně příznivé demografické křivce. Zatímco některé části reformy již politici schválili, nyní je čekají debaty o nejzásadnějších bodech. Jednat se bude především o tom, jak se změní věk odchodu do důchodu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Proč je reforma potřeba?

Důchodový systém je stále složitější financovat. Primárně by měl stát na penězích ze sociálního pojištění, státní kasa ho ale musí stále častěji dotovat. Za posledních dvacet let skončil systém v plusu jen v šesti případech. Podle posledních čísel musel stát za období od loňského ledna do listopadu na penze doplatit skoro 26 miliard.

Národní rozpočtová rada upozorňuje na to, že beze změn bude schodek důchodového systému postupně narůstat. Pokud nedojde k reformě, budou v půlce století výdaje na penze převyšovat příjmy o více než čtvrt bilionu korun.

Hlavní potíž představuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Důchody

Veřejné finance

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější