Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Feri zveřejnil jména žen, které kvůli němu šly na policii. Špatný signál pro oběti, říká expertka

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Bývalý poslanec Dominik Feri stanul před soudem kvůli obžalobě ze dvou znásilnění a dalšího pokusu o něj. Bývalý politik se dnes veřejně vyjádřil také k dalším případům, které u soudu neskončily. V některých z nich identifikoval ženy, jež se na policii obrátily. „Zveřejnění těch jmen není dobrým signálem pro oběti sexuálního násilí, které by chtěly něco takového nahlásit,“ říká Johanna Nejedlová z neziskové organizace Konsent.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Policisté se v případu bývalého poslance zabývali celkem osmi případy možných obětí sexuálního násilí. Kriminalisté už loni v březnu dospěli k tomu, že u pěti z nich nelze prokázat, že Feriho skutky naplňují skutkovou podstatu trestného činu, a případy tak byly odloženy. Později to potvrdila také státní zástupkyně.

Právě některá jména žen z této pětice Dominik Feri jak před soudem, tak před novináři zveřejnil. „Dnes se nebude řešit žádná sprcha. Nebude se řešit žádný noční stolek. To jsou příběhy, které jsou pravomocně odložené. Jde-li o případ sprchy, tak to je případ slečny …,“ vyprávěl před začátkem soudu a následně přímo identifikoval jednu z žen, která se v jeho případě obrátila na policii a vypovídala. „Poté se i na základě například jejích zpráv a svědeckých výpovědí ukázalo, že to není pravda. Že si to vymyslela. Proč tak učinila, se zeptejte jí,“ dodal následně. Jde o jeden z případů, které dříve popsal Deník N společně se serverem Alarm. O jednotlivých případech pak Feri mluvil také v soudní síni.

Podle právničky Veroniky Ježkové z centra pro oběti domácího a sexuálního násilí proFem je jeho postup z hlediska práva

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dominik Feri

Sexuální násilí a obtěžování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější