Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Co soud s Ferim znamená pro českou společnost

Dominik Feri u soudu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Dominik Feri u soudu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Začal soud s exposlancem Dominikem Ferim, který čelí obžalobě ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Případ v Česku otevřel důležité téma sexuálního násilí spojeného s vlivnou osobou. A v USA se stále řeší nezodpovězené otázky k létajícím objektům, které Američané evidují nad svým územím.

Dnešní dění pro vás vybraly a okomentovaly Jana Ciglerová a Markéta Boubínová.

Přelomová kauza

Bývalý poslanec a hvězda TOP 09 Dominik Feri je obžalován ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Na celou kauzu upozornily před více než rokem a půl Deník N a Alarm.

Kauza, která se dnes dostala k soudu, je v mnohém přelomová. Především – byť velmi postupně a pomalu – mění pohled české společnosti na sexuální násilí. Nejde přitom o to, zda je Feri vinen, či nikoliv, to se zřejmě dozvíme až za několik let, ale o to, že se tento typ sexuálního násilí, navíc v případě známého a u části veřejnosti populárního politika, dostal vůbec k soudu.

Jako znásilnění totiž policie stále ještě většinou vyšetřuje „klasický případ“, kdy cizí muž napadne neznámou ženu, což si zřejmě pod tímto pojmem automaticky představí také řada lidí. Právě kauza Dominika Feriho českou veřejnost upozornila na to, že znásilněním je stejně tak vynucený sex mezi osobami, které se vzájemně znají.

Chyba přitom není na straně samotné policie, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější