Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

To už není chyba, ale zločin. Docent bere méně než nastupující středoškolský učitel, kterého na univerzitě připravoval

Ilustrace: Deník N
Ilustrace: Deník N

Komentář Karla Hlaváčka: V posledních dnech začíná ve veřejném prostoru rezonovat téma platů na filozofických fakultách českých, moravských a slezských univerzit. Stav je vskutku alarmující: zatímco například učitelé na středních školách by od příštího roku měli mít garantovaný plat ve výši 1,4 násobku průměrné mzdy (vztaženo k výši aktuální před dvěma lety), tedy pro příští rok asi 53 tisíc korun, například odborní asistenti na filozofických fakultách dnes berou tarifní mzdu okolo 30 tisíc (třeba na Ostravské univerzitě 28 tisíc), a žádné větší systematické či garantované zvýšení plánováno není (původně uvedená čísla byla po reakci vedení Ostravské univerzity autorem upřesněna, pozn. redakce).

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nutno přitom podotknout, že učitelé na středních nebo základních školách byli sami často vyučováni právě lidmi z filozofických fakult, a zatímco oni potřebují k výkonu svého povolání „pouze“ magisterský titul, odborní asistenti na univerzitách musejí po magisterském studiu absolvovat další čtyřleté studium zakončené ziskem vědecké hodnosti „doktor“ (Ph.D.). Výrazně nižší mzdy než 53 tisíc korun přitom často pobírají dokonce i univerzitní profesoři, což je v České republice nejvyšší akademický titul slavnostně udělovaný samotným prezidentem.

Tristní situace nevznikla přes noc – je naopak výsledkem dlouhodobého vývoje. Už v roce 2010 komentovala profesorka politologie a pozdější předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková výši mezd ve sféře sociálních a humanitních věd slovy, že je to „výsměch“. Situace se pak ale dále zhoršovala až do bodu, kdy se v Británii působící právník Jiří Přibáň v roce 2017 k věci vyjádřil následovně: „Platové hodnocení mých českých kolegů je tak zoufalé, že musí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější