Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slovensko může být první zemí, která Ukrajině pošle stíhačky

Ukrajinský prezident Zelenskyj se slovenským premiérem Hegerem 9. úbora na summitu EU v Bruselu. Foto: EU
Ukrajinský prezident Zelenskyj se slovenským premiérem Hegerem 9. úbora na summitu EU v Bruselu. Foto: EU

Slovenský premiér Eduard Heger řekl, že jeho vláda začíná podnikat kroky k možnému odeslání stíhaček MiG-29 Ukrajině. O tato letadla, která jsou od září uzemněna, ve čtvrtek na summitu v Bruselu požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. O slovenské migy podle ministra obrany Nadě projevili zájem překupníci, a kdyby je Bratislava prodala, mohly by skončit v Rusku. Ukrajinci podle ministra dokážou z 11 slovenských uzemněných stíhaček udělat 7 létajících.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Po této žádosti můžeme zahájit oficiální jednání, přičemž tato jednání povedeme i s Evropskou komisí,“ řekl slovenský premiér v pátek na tiskové konferenci po návratu z Bruselu.

Kdyby se taková dodávka uskutečnila, Slovensko by se stalo první zemí, která by Ukrajině poslala stíhací letadla. Jde o ještě „vyšší ligu“, než je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Slovensko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější