Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Proč je ještě vůbec nutné dělat coming out?

Fotbalista Jakub Jankto. Foto: ČTK
Fotbalista Jakub Jankto. Foto: ČTK

Poprvé od voleb se sešli dosluhující prezident Miloš Zeman a jeho nástupce Petr Pavel. Český fotbalový reprezentant Jakub Jankto veřejně oznámil, že je homosexuál.

Dnešní dění pro vás vybral a okomentoval Štěpán Vojtěch.

Coming out v českém fotbale

Český fotbalový reprezentant a nyní hráč Sparty Praha Jakub Jankto veřejně oznámil, že je gay. „Jsem homosexuál. A už se nechci dále skrývat,“ prohlásil ve videu, které dnes zveřejnil na sociálních sítích a které jen na Twitteru zhlédlo několik milionů lidí.

Nejen v mužském fotbale, kde téma homosexuality dosud zůstávalo tabu, ale i v řadě dalších sportů je to velmi zřídka vídaný krok, který od dotyčného člověka vyžaduje o to větší odvahu. Učinit ho nakonec nebývá snadné ani mimo sportovní prostředí.

Jankto se tak po dnešku stal jedním z prvních českých fotbalistů, kteří se ke coming outu odhodlali. Jak dokládá zájem předních zahraničních médií, jeho čin rezonuje i za hranicemi českého fotbalu a mohl by se stát inspirací pro další sportovce – a snad i přispět k tomu, aby se dosavadní tabu podařilo více prolomit.

Čas od času přitom zaznívá povzdech, proč je ve 21. století ještě nutné, aby se člověk ke své nevětšinové sexuální orientaci explicitně hlásil. Nikdo nemusí veřejně deklarovat, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější