Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pyramidy považuje za kopu cihel, Kolumba si plete s detektivem Columbem. Proč je Philomena Cunk hitem Netflixu?

Diane Morgan jako Philomena Cunk. Foto: Netflix
Diane Morgan jako Philomena Cunk. Foto: Netflix

Srovnávají ji s Boratem, její satira je však jemnější. Proč je drzá fiktivní badatelka Philomena Cunk fenoménem sociálních sítí a proč jí věříte i usedavý pláč v momentě, kdy zjistí, že na světě stále jsou jaderné zbraně?

Kdysi dávno, když jsem ještě chodil na střední, jsme se se spolužáky často bavili rozhovory satirické fiktivní postavy pouličního rapera Aliho G, kterého ztvárňoval britský komik Sacha Baron Cohen.

Ali G hovořil s různorodými lidmi včetně vědeckých kapacit, kterým kladl neuvěřitelně absurdní otázky. Některé z těchto rozhovorů jsou nezapomenutelné. Například ten o umění s lordem Hindlipem, dlouholetým šéfem aukčního domu Christie’s.

Na jeho konci se Ali G zeptal, jestli je pravda, že „si van Gogh odřízl penis“, jak mu to řekl učitel. Hindlip to nevydržel a naplno se rozesmál, aby následně upřesnil, že slavný malíř si uřízl ucho.

V té době jsem si myslel, že podobný formát už nikdy neuvidím, ale na konci ledna Netflix zpřístupnil pětidílný seriál Cunk on Earth, ve kterém přihlouplé otázky akademikům klade fiktivní badatelka Philomena Cunk, kterou hraje britská komička Diane Morgan.

Naivní, nevzdělaná, ale sebejistá moderátorka v seriálu, který se navenek tváří jako výpravný dokument, provází celou historií lidstva od pravěku až po současnost.

S vážnou tváří odborníkům klade otázky jako: „Byl Ježíš Kristus první celebritní obětí cancel culture?“

Ve srovnání s Alim G je zde jeden zásadní rozdíl. Zatímco Ali G své hosty často přiváděl do rozpaků, protože nevěděli, co je ve skutečnosti čeká, Philomena Cunk baví diváky zejména

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cestování

Dokument

Seriály

Televize

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější