Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bouře v neziskové sklenici vody? Ministerstva navzdory nejistotě dotace vypsala, až na obranu

Spiknutí proti neziskovkám? Daniel Hůle z Člověka v tísni to tak dramaticky nevidí.
Spiknutí proti neziskovkám? Daniel Hůle z Člověka v tísni to tak dramaticky nevidí.

Rok 2018 provázely obavy neziskových organizací, zda vláda Andreje Babiše neutlumí jejich financování. Krátce před stým výročím vzniku samostatné republiky, k němuž výrazně přispěli českoslovenští legionáři, zůstává největší nejistota hlavně u spolků a organizací čerpajících peníze od ministerstva obrany. Jiné resorty dotační programy vypsaly.

Právě instituce navázané na ministerstvo obrany, například Československá obec legionářská, se dosud jako jediné nedočkaly vypsání žádných dotačních programů, na jejichž základě by mohly žádat o peníze. „V tuto chvíli vyčkáváme na příslušné usnesení vlády,“ říká mluvčí resortu Alžběta Cimová.

Loni úřad programy vypsal v půli srpna, ale premiér Babiš, který pod sebe stáhl agendu neziskových organizací, předložení bodu s názvem Hlavní oblasti státní podpory vůči nestátním neziskovým organizacím neobvykle protahuje. Podle informací Deníku N jej vládě předloží během října. Loni stejný bod schválil kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) 10. července – bylo zvykem schválení neprotahovat, aby ministerstva mohla dotační programy vypsat.

Babiš ale zvolil jinou taktiku. Na posledním jednání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace 10. září uvedl, že vypsání dotačních titulů na rok 2019 nic nebrání, protože je plně v kompetenci jednotlivých ministrů. Své vládní kolegy tím ponechal v nejistotě, zda vyhlásit dotační programy bez posvěcení kabinetu, navíc v situaci, kdy čtyři resorty kvůli neziskovkám prověřuje Nejvyšší kontrolní úřad.

Dotace na obraně jsou letos zakleté. Na jaře nechávala tehdejší ministryně Karla Šlechtová jednotlivé dotační programy pečlivě kontrolovat. Spolek pro zachování odkazu českého odboje například splnil podmínky pro získání 800tisícové dotace, nedostal ale nic. A server Aktuálně.cz popsal, jak se Československá obec legionářská na jaře kvůli výpadku v dotacích ocitla finančně na nule.

Hrozba jako reakce na Zemana a Transparency

Poprvé Babišův kabinet znejistil neziskové organizace letos v lednu. Tehdy ještě premiér nezbytně potřeboval podporu prezidenta Miloše Zemana, na jehož znovuzvolení hlavou státu zároveň vsadil i svou politickou budoucnost. Zeman Babiše vyzval, ať podporu neziskovek omezí. „Tam, kde zjistíme, že jsou to vyhozené peníze, tak to nebudeme podporovat,“ řekl poté Babiš s příslibem kontroly neziskových organizací a s dovětkem, že objem peněz se za poslední roky „strašně zvýšil“.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější