Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Aspoň někde zazní můj názor. Učitelka v penzi vysvětluje, proč rozesílá řetězové e-maily

Ilustrační snímek. Foto: ČTK / KEYSTONE / Christian Beutler
Ilustrační snímek. Foto: ČTK / KEYSTONE / Christian Beutler

Den co den přichází do schránky jednaosmdesátileté Světly Tomcové víc než dvě desítky e-mailů. Bývalá učitelka češtiny, dějepisu a ruštiny je zpravidla všechny poctivě čte. „Nejprve je otevřu, rozčílím se u nich a až pak je smažu. Nebo je taky často pošlu dál, pokud s nimi souhlasím,“ popisuje žena z Písku. Je jednou z aktivních rozesilatelek řetězových mailů.

Coby učitelka vystřídala za svůj život tři „štace“ a na penzi se vrátila zpět do rodného Písku. V každém z předchozích působišť získala mnoho přátel, navíc se angažovala v píseckém turistickém klubu. Snaha udržet dávná přátelství a touha vyjádřit se a debatovat z ní podle dostupných údajů dělá významnou rozesílatelku takzvaných řetězových e-mailů na českém internetu. Deník N ji proto oslovil s žádostí o rozhovor, aby dala nahlédnout do přemýšlení, pohnutek či návyků lidí, kteří řetězové e-maily šíří.

Jsou to zprávy, které kolují především mezi seniory. Mohou mít dosah desítek až stovek tisíc mailových schránek. Často mají spiklenecký nebo varovný tón a politický nádech. „Takové e-maily dokážou vyvolat unáhlenou iracionální reakci na neověřené a obvykle nepravdivé informace, které obsahují,“ vysvětluje Kamil Kopecký, který se na Univerzitě Palackého v Olomouci specializuje na oblast rizikového chování v prostředí internetu.

Řada e-mailů má až manipulativní povahu, často ukrytou do vtípků nebo roztomilých obrázků. Podle průzkumu organizace Elpida a Nadace O2 se s nimi setkalo devět z deseti seniorů využívajících internet. Jeden z pěti se pak podílí na jejich šíření.

Světla Tomcová říká, že takové zprávy sama nepíše. Denně je ale rozesílá dál – vybere třeba dvacítku mailů, které ji zaujmou, a přepošle je skupince přátel. Ve svém adresáři má nejméně 150 kontaktů, část z nich je sdružená také v neformální skupině Úterníci, jejíž jádro tvoří parta bývalých turistů. „Léta letoucí jsem s nimi chodila na výšlapy. Stránku založil jeden turista. Jak stárneme, řada odpadává, ale setkáváme se aspoň v internetovém prostoru,“ popisuje Tomcová.

„Co je psáno, je dáno“

„Už neposílám všechny maily všem kontaktům, které mám,“ dušuje se. „Vyberu ty, o nichž si myslím, že jim to něco řekne. Někteří jsou zvyklí na to, že když to přepošlu, souhlasím s tím. Někdy pak o tom mailu spolu diskutujeme,“ popisuje Tomcová, která prý dobře ví, že některé maily mohou být zkreslené, zavádějící nebo lživé. „Bývalá kolegyně už mě jednou upozornila, že jsem poslala hoax. Snažím se být od té doby střízlivější, neposílám třeba všechna varování. Jsem ráda, když jsou to myšlenky, které jsou mi blízké. A tím je můj pohled mírně zkreslený,“ říká Světla Tomcová.

„Ale jsem ze staré doby, to si nedovedete představit. Pro nás platí, co je psáno, je dáno,“ dodává na svou omluvu, a částečně tak vystihuje jeden z důvodů, proč se řetězové maily mezi seniory tak úspěšně šíří. Známý odesílatel jim navíc dodává v očích příjemců na naléhavosti a důvěryhodnosti.

Stejně jako pro mnoho dalších seniorů se i pro Světlu Tomcovou stal e-mail komunikačním nástrojem číslo jedna. A často také hlavním zdrojem informací. Dříve

Dezinformace

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější