Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nová americká ekonomická politika může přinést obchodní válku s Evropou

Nebezpečím nové americké ekonomické politiky může být zhoršení vztahů se západními spojenci. Foto: Adobe Stock
Nebezpečím nové americké ekonomické politiky může být zhoršení vztahů se západními spojenci. Foto: Adobe Stock

Komentář Ivana Mikloše: V několika článcích jsme se věnovali „novým větrům“, které vanou poslední dobou v globální ekonomice. Jde zejména o deglobalizaci a renesanci ekonomického nacionalismu, protekcionismu, zvětšování role a zásahu státu do ekonomiky zejména v oblasti aktivní průmyslové politiky.

Spojené státy jsou a ještě zřejmě dlouho budou světovým ekonomickým lídrem. Všechno důležité, co se tam stane, ovlivňuje významně i světovou ekonomiku, Evropskou unii i region střední a východní Evropy. Proto je důležité chápat, co se tam děje, proč se to děje, jak se nás to dotýká a co je třeba dělat, abychom minimalizovali negativní dopady a případně i inkasovali benefity.

Bidenova administrativa prosadila v americkém Kongresu tři klíčové zákony, jejichž prostřednictvím dochází k zásadním změnám v dosavadní doktríně ekonomické politiky. Ta byla založena na štíhlém státě, minimálním přímém aktivním zasahování do ekonomiky, prosazování svobodného obchodu a otevřené konkurence nejen v USA, ale i všude jinde ve světě.

Tomu je konec. Prvním

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Joe Biden

Klimatická krize

Průmysl

Ekonomika, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější