Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Europoslanci chtějí urychlit přijetí Istanbulské úmluvy. Česko s ní nadále otálí

Zasedání Evropského parlamentu. Ilustrační foto, zdroj: EP
Zasedání Evropského parlamentu. Ilustrační foto, zdroj: EP

Evropský parlament bude projednávat rezoluci, která by členské státy mohla vyzvat k většinovému přijetí Istanbulské úmluvy. Česko ji sice podepsalo před sedmi lety, ratifikaci musí ještě stvrdit Parlament a podepsat prezident. Loni v lednu si česká vláda na projednání dokumentu vzala roční odklad na politická jednání, k výraznému posunu však dosud nedošlo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Úmluvu o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, tedy dokument Rady Evropy známý také jako Istanbulská úmluva, podepsalo Česko už v květnu 2016. Od té doby ale smlouva stále čeká na politickou vůli ke schválení oběma komorami Parlamentu a podpisu prezidenta.

Ministerstvo spravedlnosti loni v lednu, jak zjistil Deník N, požádalo o roční odklad projednání na vládě, a to „s ohledem na nové politické složení Poslanecké sněmovny“. Příslib byl tehdy takový, že budou následovat „další politická jednání“ a Fialův kabinet se bude úmluvou zabývat v lednu 2023.

Mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka nyní Deníku N sdělil, že ministerstvo připravilo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Istanbulská úmluva

Lidská práva

Sexuální násilí a obtěžování

Vláda Petra Fialy

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější