Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Marketing přesahoval své kompetence. Babiš není můj šéf, ale předseda hnutí, říká Vondrák

Poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák se včera vzdal funkce místopředsedy hnutí ANO. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák se včera vzdal funkce místopředsedy hnutí ANO. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Už mě nevnímali jako dostatečného parťáka. Už do té skupiny nepatřím, míní moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, který se ve středu vzdal funkce místopředsedy hnutí ANO. V rozhovoru s Deníkem N říká, že billboardy v prezidentské kampani Andreje Babiše byly podle něj za hranou a že „marketing přesahoval své kompetence“. Popisuje také, kam by mělo hnutí nyní směřovat a kde může hledat nové voliče.

Na co se v rozhovoru mimo jiné ptáme:

  • Kritizoval Vondráka na jednání předsednictva také Andrej Babiš?
  • Podpořil ho někdo?
  • Proč moravskoslezský hejtman z hnutí zatím neodešel a co by pro něj byla pomyslná červená linie?
  • Jakou má ANO budoucnost a proč by podle něj byly důležité vnitřní frakce?
  • Má Vondrák v ANO nějaké spojence, nebo se cítí osamělý?

Vaše podpora Petra Pavla v prezidentské volbě a naopak kritika Andreje Babiše byly prvním bodem jednání předsednictva hnutí ANO. V jeho průběhu jste se vzdal funkce místopředsedy. Jaká byla na jednání atmosféra?

Probíhalo to až překvapivě seriózně. Neznamená to samozřejmě, že mě nekritizovali, ale nespadlo to do nějakých ostrých výpadů, urážek a podobně, takže mně to přišlo jako slušně vedená diskuze. Pokusil jsem se všechno vysvětlit a nabídl jsem, že rezignuji na post místopředsedy, což jsem pak i udělal. V daný okamžik se vnímám jako nesourodý prvek týmu.

A předsednictvo s rezignací souhlasilo?

Někteří mě k tomu i vybízeli, ale nechci jít do detailů vnitřní diskuze. Výsledek je lepší, než jsem očekával, ale myslím si, že je třeba říkat si věci na rovinu.

Zapojil se do debaty i Andrej Babiš?

V podstatě ani ne, řekl bych, že téměř vůbec.

On sám tedy nic neřekl?

Ne, to byly skutečně jen detaily. Nebylo to nic zásadního, ani se to netýkalo problému. Spíš

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Rozhovory

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější