Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hokejisty může na slovenském mistrovství světa posílit řada hráčů z NHL. První hvězdou se stal Voráček

Jakub Voráček (na snímku vlevo) se stal první posilou z NHL, která doplní český národní tým na květnovém MS v ledním hokeji na Slovensku. Foto: ČTK / AP / Petr David Josek
Jakub Voráček (na snímku vlevo) se stal první posilou z NHL, která doplní český národní tým na květnovém MS v ledním hokeji na Slovensku. Foto: ČTK / AP / Petr David Josek

Je to paradox současného ledního hokeje, v němž je pro zámoří vrcholem nikoli MS, ale NHL. V Česku tak celý ročník média nadšeně vítají každý gól či vychytanou nulu českého hráče, a když sezona vrcholí, naopak si přejí, aby tito velebení Češi z play-off NHL co nejdříve vypadli.

Je to už dlouhých sedm let čekání od doby, kdy naposledy čeští hokejisté získali na mistrovství světa medaili – bronzovou v roce 2012 na šampionátu ve Finsku a Švédsku. O rok dříve se jim na mistrovství na Slovensku s Jaromírem Jágrem a Patrikem Eliášem v sestavě povedlo totéž. V květnu se mistrovství do Bratislavy a Košic vrací, zopakování tohoto výsledku by tým trenéra Miloše Říhy patrně s radostí přivítal.

Přestože je pokaždé cílem nejvyšším zisk titulu světových šampionů, Čechům se to, rovněž s Jágrem v sestavě, podařilo naposledy v roce 2010 na MS v Německu. Od té doby vyšli šestkrát naprázdno. Nejlépe dopadli při šampionátech v roce 2014 v Bělorusku a 2015 v Praze, kdy z toho bylo čtvrté místo. V roce 2016 na MS v Rusku bylo Česko páté, na MS 2017 ve Francii a Německu a MS 2018 v Dánsku až sedmé, stejně jako na MS 2013 ve Švédsku a Finsku.

Pokaždé jde o to, kolik hráčů z NHL z již vyřazených týmů na šampionát přijede a posílí reprezentaci. Letos by jejich počet mohl překročit běžnou normu. Už nyní se totiž nabízí hned patnáct jmen hokejistů, jejichž kluby se nedostaly do 1. kola play-off Stanleyova poháru.

Kdo už vypadl z NHL
Michal Neuvirth (31 let, Philadelphia) a Marek Mazanec (27, Vancouver), obránci Radko Gudas (28, Philadelphia), Andrej Šustr (28, Anaheim), Libor Šulák (25, Detroit), Filip Hronek (21, Detroit), Libor Hájek (21, New York Rangers) a útočníci Jakub Voráček (29, Philadelphia), Vladimír Sobotka (31, Buffalo), Pavel Zacha (22, New Jersey), Filip Chytil (19, New York Rangers), David Kämpf (24, Chicago), Ondřej Kaše (23, Anaheim), Filip Zadina (19, Detroit) a Martin Frk (25, Detroit)

Jako první už začátkem týdne přislíbil účast devětadvacetiletý Jakub Voráček, útočník Philadelphia Flyers. Ten loni v Dánsku chyběl, omluvil se ze šampionátu kvůli posezonní únavě. „Jsem domluvený s Voráčkem, Gudasem a Chytilem,“ hlásil už před několika dny Petr Nedvěd, manažer českého národního mužstva.

„Už se na Jakuba Voráčka těšíme a věříme, že on se těší zase na nás. Asi také cítí, že se mu sezona nepovedla, o to by to mělo být lepší na mistrovství světa, kde se bude chtít ukázat. Pevně v to věříme. Měl by být lídrem mužstva,“ řekl trenér Miloš Říha během přípravy národního celku ve Znojmě. „Jestli bude Voráček kapitánem? Na to je ještě brzy. Kdo bude mít na Slovensku na dresu kapitánské céčko, o tom rozhodneme až těsně před mistrovstvím,“ dodal Říha.

„Pokud by se nám s Flyers nepovedlo postoupit do play-off a zdraví bude v pořádku, tak není o čem debatovat, jsem připraven na světovém šampionátu hrát,“ tvrdil už v březnu samotný Jakub Voráček. Jeho týmu se play-off vybojovat nepodařilo, takže ho čeká v květnu Bratislava.

Nikdo nemá místo jisté

Voráček v minulosti startoval již na pěti MS, v letech 2015 a 2017 jako kapitán českého týmu. V roce 2010 se stal mistrem světa, o rok později získal bronz. V ročníku 2018/2019 odehrál nejlépe placený český hráč v NHL za Flyers 78 zápasů, v nichž vstřelil 20 branek a přidal 46 asistencí. Hlavně v úvodu sezony se ale rozjížděl dosti pomalu.

Miloš Říha potvrdil, že podobnou dohodu jako s Voráčkem má rovněž s jeho klubovým spoluhráčem, osmadvacetiletým obráncem Philadelphia Flyers, známým „čističem“ a brouskem Radko Gudasem. Jeho účast na MS se, stejně jako ta Voráčkova jeví jako stoprocentní.

Příští týden měli na přípravu do Karlových Varů přicestovat dvaadvacetiletý útočník New Jersey Pavel Zacha a teprve devatenáctiletý talent New York Rangers Filip Chytil, který se představil už loni na MS v Dánsku. Zacha zatím za národní celek nehrál. A nejspíš to tak i zůstane. Ve středu totiž národní tým oznámil, že se Zacha z přípravy týmu ze zdravotních důvodů omluvil.

Trenér národního mužstva ovšem zdůrazňuje, že účast na květnovém šampionátu si všichni musejí nejprve vybojovat. „Žádný hráč u mě nemá své místo pod palcem. To jsem vždy zdůrazňoval a budu zdůrazňovat. Až naše kempy a přípravné zápasy rozhodnou o tom, jak bude tým pro světový šampionát vypadat,“ zopakoval Říha.

Kouč potvrdil, že by měl zájem i o jedenadvacetiletého ofenzivního obránce Filipa Hronka z Detroitu. Ovšem v jeho případě hrozí, že může být poslán na klubovou farmu do nižší soutěže AHL, do celku Grand Rapids. „Věřím, že zvítězí zdravý rozum, že se s klubem nakonec dohodneme a že jeho funkcionáře přesvědčíme o tom, že start na mistrovství světa je pro mladého Hronka daleko lepší, než kdyby hrál na farmě,“ prohlásil hlavní reprezentační trenér.

O posilách na poslední chvíli Říha přemýšlí

A co útočníci z Chicaga a z Buffala, tedy David Kämpf a Vladimír Sobotka, kterým sezona v NHL už rovněž začátkem dubna skončila? „Kämpf je na tom zdravotně špatně. Má zlomeniny v obličeji, dá nám ještě vědět, ale myslím si, že spíš na světový šampionát nepojede. Co se týče Vládi Sobotky, tak ano, o jeho startu přemýšlíme,“ uvedl Miloš Říha.

Ten může dosavadní kádr rozšířit i o nejlepší hráče ze semifinalistů českého extraligového play-off, tedy Komety Brno, Třince, Liberce a Plzně. A také čekat na další posily z NHL, které vypadnou z 1. a 2. kola play-off elitní zámořské soutěže. Loni takto přicestovali na MS v Dánsku i oba Davidové z Boston Bruins – Pastrňák a Krejčí.

Ti nyní patří k nejlepším českým hokejistům v NHL, David Pastrňák je srovnáván s Jaromírem Jágrem, byť on sám tohle přirovnání nesnáší. Další podobnou hvězdou je Tomáš Hertl v San José, kde hraje i Lukáš Radil, v Calgary působí brankář David Rittich a útočník Michael Frolík, ve Washingtonu Jakub Vrána, v Carolině gólman Petr Mrázek, v Tampě Bay Ondřej Palát a Jan Rutta, v Dallasu Radek Faksa a Roman Polák, v Pittsburgu Dominik Simon a ve Vegas Tomáš Nosek. Téměř každý z nich by byl posilou pro tým na MS, které na Slovensku začíná v pátek 10. května a končí boji o medaile v neděli 26. května.

„Máme představu o tom, že bychom na některé tyto hráče počkali. Ale nechci předbíhat. Není to seriózní vůči klubům a nechceme to otvírat, dokud to nebude hotové,“ reagoval na spekulace o možném posílení českého národního celku na poslední chvíli Miloš Říha.

Program českého národního mužstva před šampionátem a během něj:

Příprava: 10. 4. s Rakouskem (Znojmo), 13. 4. s Rakouskem (16.15, Linec), 17. 4. s Německem (17.20, K. Vary), 18. 4. s Německem (17.20, K. Vary), 26. 4. se Slovenskem (18.00, Trenčín), 27. 4. se Slovenskem (17.00, Nitra). Carlsson Hockey Games (v Brně): 2. 5. s Finskem (17.30), 4. 5. se Švédskem (18.30), 5. 5. s Ruskem (18.00). MS (v Bratislavě): 10. 5. se Švédskem (20.15), 11. 5. s Norskem (20.15), 13. 5. s Ruskem (16.15), 16. 5. s Lotyšskem (20.15), 17. 5. s Itálií (20.15), 19. 5. s Rakouskem (16.15) a 21. 5. se Švýcarskem (12.15). Termíny play-off MS: 23. 5. čtvrtfinále (16.15 a 20.15), 25. 5. semifinále (15.15 a 19.15) a 26. 5. zápas o 3. místo (15.45) a finále (20.45). 

 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější