Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Žijí si sami pro sebe.“ Pátrání po českých stopách kontroverzního hnutí Dům Otce a zmizelých dětech

Březový háj. Foto: Kim Frost
Březový háj. Foto: Kim Frost

Před sedmi lety přišla do Česka skupina dánských věřících z hnutí Faderhuset neboli Dům Otce. V jeho čele stojí Ruth Kristiansen, dáma, která životy svých „oveček“ ovládá do posledního detailu. Komunita se tu chtěla schovat před dánskými úřady ze strachu, že by jim mohly odebrat děti, a to kvůli spekulacím o jejich bití a psychologickém týrání. Reportérky Investigace.cz a dánský novinář Sebastian Abrahamsen se vydali po stopách hnutí v Česku a pokoušeli se zjistit, kde skupina věřících momentálně pobývá – a také co se stalo s dětmi, které dánským úřadům zmizely z dohledu.

Pondělní lednové ráno je chladné a vypadá to, že z šedivé oblohy se brzy začne sypat sníh. Před budovou pražského hlavního nádraží se scházíme s novinářem Sebastianem Abrahamsenem a fotografem Kimem Frostem z dánských novin Jyllands-Posten. Společně vyrážíme na sever republiky pátrat po rodině Kristiansenových.

V čele rodiny a zároveň i náboženského hnutí Dům Otce stojí Ruth Kristiansen, pečlivě upravená dáma, ale také autoritářská vůdkyně. Dům Otce vznikl v roce 1990, do povědomí dánské veřejnosti se ale dostal teprve v nultých letech. V dobách největšího rozkvětu míval až sto členů, více než polovina již odešla kvůli nespokojenosti s tím, jak Ruth komunitu vede. Přísná vůdkyně totiž zasahovala do všech sfér života členů. Ti bývalí později hovořili v médiích o tom, že v hnutí probíhá silný psychologický tlak a údajně také bití dětí i dospělých. Děti byly podle výpovědí ponižovány jak svými rodiči, tak ostatními členy a musely žádat o odpuštění, když porušily pravidla.

Dům Otce měla být komunita vzájemně souznících osob, postupně se v ní ale vytvořila striktní hierarchie o několika úrovních vedení. Skupina byla formálně zrušena v roce 2013, prý kvůli tlaku médií. Fungovala ale dál. V září 2016 se o komunitě v dánských médiích objevily další kritické články. Tlak médií Ruth znepokojil, navíc nešlo vyloučit možnost, že by úřady, které se o hnutí zajímaly již v předchozích letech, mohly odebrat jejich děti. Vedení proto rozhodlo, že z Dánska odejdou, a mnoho členů putovalo právě do České republiky. Mezi nimi byl podle výpovědi jedné z žen, která rovněž uprchla, i roční chlapec bez doprovodu rodičů.

Součástí vedení hnutí je i Ruthin druhý manžel Lars Kristiansen. Ten má se svým nevlastním synem Josephem (jenž si po svatbě své matky nechal změnit příjmení na Kristiansen) v Česku hned několik firem, které sídlí ve starší žluté budově na pražském

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Náboženství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější