Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rishi Sunak má za sebou prvních sto dnů na Downing Street a před sebou dost nejistou budoucnost

Britský premiér Rishi Sunak v Parlamentu čelí nejen opozici, ale často i dvěma předchozím premiérům a dalším spolustraníkům. Foto: ČTK/AP
Britský premiér Rishi Sunak v Parlamentu čelí nejen opozici, ale často i dvěma předchozím premiérům a dalším spolustraníkům. Foto: ČTK/AP

Komentář Magdy B. Leichtové: Britský premiér Rishi Sunak před nedávnem završil prvních sto dní ve funkci. To by za normálních okolností nebyla mezinárodně příliš zajímavá zpráva, ale Británie nezažívá zrovna klidné časy. A tak i jen něco přes tři měsíce strávené v Downing Street 10 například znamená, že Sunak je premiérem již dvakrát déle než jeho předchůdkyně. Otěže převzal ve chvíli, kdy se v britském politickém životě sešla řada krátkodobých i dlouhodobých krizí, a jeho působení zatím ukazuje, že mnoho potíží britské ekonomiky, ale i Konzervativní strany má spíše strukturální než osobní charakter. A také jak krátkou paměť voliči i politici mají.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Downing Street sice vydala k oslavě tohoto dne video natočené podle klasických kánonů reklamního byznysu – krátké záběry, které nestihnou nic sdělit, ale vyvolají emoci, dynamická hudba, z kontextu vytržená hesla podtrhující žádoucí dojem – ale nevypadá to, že by se jí podařilo „premiérský produkt“ tak úplně prodat.

Když začneme u potíží, které sužují celou Británii, stojí na jejich vrcholu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Názor

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější