Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kýč, třpytky, politika a estrádní pop. Je Eurovize na cestě k napravení své cirkusové pověsti?

Vyhlášení vítěze národního kola Eurovize, 7. února 2023, Praha. Dívčí skupina Vesna. Foto: ČTK / Kamaryt Michal
Vyhlášení vítěze národního kola Eurovize, 7. února 2023, Praha. Dívčí skupina Vesna. Foto: ČTK / Kamaryt Michal

K čemu je na světě Eurovize a vyhraje v letošním ročníku poprvé v historii Česko? Mezinárodní ženská kapela Vesna s českým základem může patřit k favoritům.

Je sobotní večer, hospody v centru Londýna praskají ve švech a za zvuku cinkajících přípitků je do ulice slyšet jásot, smích a potlesk davu přítomného za zavřenými dveřmi. Neinformovaného náhodného kolemjdoucího může napadnout, že početný zástup povzbuzuje svůj oblíbený fotbalový tým.

Na obrazovkách se však místo sportovců střídají hudební zástupci států soupeřících o vítězství v nejsledovanější nesportovní soutěži na světě.

Miliony diváků Eurovize k obrazovkám často usedají spíše pro pobavení nad okázalými pompézními vystoupeními, která se kolikrát jen proženou novinovými titulky jako přílivová vlna, ale v následujících letech si už na jméno vystupujícího hudebníka téměř nikdo nevzpomene.

Zatímco někteří vnímají Eurovizi jako svátek hudby, pro mnohé je jen lacinou televizní estrádou. Panoptikum vystupujících, které spojuje teatrálnost, třpytky a během hraní nezapojené hudební nástroje, zvlášť muzikantům způsobí cukání koutků, spíš než vyvolá úctu k soutěžícím.

Historie soutěže má však své výjimky. Je Eurovize na cestě k 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější