Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vrací se nám práce, vrací se nám hrdost, ocenil Joe Biden v optimistické zprávě o stavu Ameriky

Americký prezident Joe Biden, za ním viceprezidentka Kamala Harris a nový šéf Sněmovny Kevin McCarthy. Foto: Jacquelyn Martin, ČTK / AP
Americký prezident Joe Biden, za ním viceprezidentka Kamala Harris a nový šéf Sněmovny Kevin McCarthy. Foto: Jacquelyn Martin, ČTK / AP

Americký prezident Joe Biden přednesl každoroční Zprávu o stavu Unie a republikáni mu tleskali i nesouhlasně pokřikovali. „Stav Unie je dobrý a bude ještě lepší,“ ujistil v hodinovém projevu k národu, který může být neoficiálním začátkem jeho předvolební kampaně.

Je to ten jeden den v roce, kdy na kapitolský kopec ve Washingtonu, D.C. dorazí americký prezident a v budově Kongresu se tak v jednu chvíli sejdou všichni rozhodující američtí politici.

Přesněji řečeno: všichni kromě jednoho. Pro případ katastrofy nebo napadení Kapitolu musí zůstat někdo, kdo by mohl zemi dál vládnout. Každý rok určí prezident někoho jiného; letos to byl ministr práce Marty Walsh, který jako jediný člen Bidenovy administrativy nesměl sledovat jeho projev přímo v sále.

Bidenův projev ke Zprávě o stavu Unie (SOTU) začínal v devět hodin večer místního času a nedlouho před tím se v jednacím sále Sněmovny reprezentantů začali scházet senátoři. Kamery zabíraly většinou srdečně se tvářící politiky, jak se s úsměvem zdraví a podávají si ruce, když tu si všimly krátké, ale zřetelně napjaté výměny mezi dvěma republikány.

„Vy sem nepatříte,“ řekl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Joe Biden

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější