Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poslanci bez médií, ministři s čistou lustrací, navrhuje koalice. „Je to cílený útok,“ říká Havlíček

Bývalý předseda vlády, šéf hnutí ANO a poslanec Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Bývalý předseda vlády, šéf hnutí ANO a poslanec Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Andrej Babiš v úterý dorazil na možná jednu ze svých posledních schůzí této Poslanecké sněmovny. A zrovna mu to vyšlo na jednání, které se ho velmi týká. Koalice totiž na aktuálním plénu předloží dvě novely, které mohou právě šéfovi hnutí ANO a neúspěšnému prezidentskému kandidátovi do budoucna znepříjemnit politický život. Nově by například jako poslanec nemohl vlastnit média. V Babišově svěřenském fondu je přitom vydavatelství Mafra.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Do Babišových plánů mohou zasáhnout –⁠ tedy pokud je dolní komora schválí –⁠ celkem tři novinky. Vláda už schválila a poslancům poslala novelu zákona, která by po budoucích ministrech a jejich náměstcích mohla požadovat čisté lustrační osvědčení.

Tím politici doloží, že v minulosti například nespolupracovali s komunistickou tajnou policií StB. Babiš je přitom na Slovensku stále veden jako její spolupracovník. Expremiér se sice soudí, aby úřady sousední země jeho jméno ze svazků vymazaly, zatím se mu to však nepodařilo.

Další dva návrhy se týkají zpřísnění legislativy o střetu zájmů, přičemž do tohoto balíku patří i již zmíněná média.

„To je jasný lex Babiš a podle našeho názoru je to naprosto skandální. Myslím, že i pětikoalice si uvědomuje, že je to na novelu uměle naroubováno. Pro nás je to z tohoto pohledu nepřijatelné a je to naprosto cílený útok,“ myslí si místopředseda Sněmovny za hnutí ANO Karel Havlíček.

„Politik, který vlastní mediální domy, chtě nechtě ovlivňuje obsah a pokřivuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější