Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Extrémní počasí se v Česku stává pravidlem. Kdy se s tím naučíme žít?

Sucho mění hlavně českou krajinu, na kterou jsou Češi tolik pyšní. Foto: Jan Moláček, Deník N
Sucho mění hlavně českou krajinu, na kterou jsou Češi tolik pyšní. Foto: Jan Moláček, Deník N

Studie českých a německých vědců ukazuje, že extrémy v počasí se budou ve střední Evropě prohlubovat. Globální změnu klimatu už možná nezastavíme, na extrémní sucho či bleskové povodně se ale přinejmenším mentálně připravit můžeme. Na co se musí připravit Slováci, je možný návrat Roberta Fica k moci.

Nejdůležitější zprávy dne pro vás vybral a okomentoval Jan Úšela.

Za 60 let o dva stupně víc

Na Silvestra se v Česku přihlásilo jaro, teď máme v nížinách holomrazy, za měsíc bychom se nemuseli divit, kdyby k nám s trochou nadsázky zavítaly (plus) třicítky. Extrémní počasí se stává realitou, což potvrzují i vědci.

Za posledních 60 let se u nás průměrná teplota zvýšila o dva stupně Celsia, zjistil tým českých a německých výzkumníků, které cituje web Seznam Zprávy. Podle expertů z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity (ČZU) a německého Helmholtz centra zůstává roční úhrn srážek poslední dvě století prakticky stejný. Liší se ale jejich charakter.

Kvůli zvýšené teplotě se toho více vypaří, takže častěji přicházejí přívalové deště. V létě stačí pár hodin, aby napršelo tolik jako za celý měsíc. Po zbytek dní ale nemusí spadnout ani kapka. Průměrné srážky tak sice mohou být jako kdysi, jejich rozložení v čase je ale diametrálně odlišné.

„Jednotlivé měsíce se navíc

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější