Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nová droga má podobné účinky jako konopí, v obchodních centrech ji mohou koupit i děti

HHC produkty v automatu v OC Řepy. Foto: Erik Zahradil, Deník N
HHC produkty v automatu v OC Řepy. Foto: Erik Zahradil, Deník N

Má podobné účinky jako THC a její užívání je rizikové zejména pro děti, přesto je legální. Látka HHC se v Česku objevila teprve loni, dokázala se však raketovou rychlostí rozšířit. Konopné palice, oleje nebo sladkosti s obsahem HHC jsou snadno dostupné v nákupních centrech i na internetu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Produkty s HHC – oleje, bonbony či přímo „jointy“ určené ke kouření – jsou snadno dostupné ve specializovaných e-shopech, ale i v automatech, které se většinou nacházejí v obchodních centrech. Ačkoliv některé automaty už vyžadují ověření věku přes občanský průkaz, u jiných to stále potřeba není. Produkty s HHC se – podobně jako kratom – prodávají jako „sběratelské předměty“.

Jeden z e-shopů nabízejících HHC oleje láká nakupující na chuť a „terapeutické účinky“, jako jsou „zmírnění úzkostí“ nebo „podpora spánku“. Zároveň ale hned v dalším odstavci varuje, že produkt je určen „k účelům průmyslovým, technickým a zahradnickým. Není určeno k přímé konzumaci nebo kouření“.

Zmíněný e-shop se chlubí tím, že všechny zásilky podléhají diskrétnímu doručení a že „o obsahu balíčku nemusí vědět každý“. Produkt si tak mnohdy mohou zakoupit i nezletilí, pokud bez dalšího ověřování odkliknou, že jim už bylo 18 let.

HHC má přitom podle odborníků srovnatelné účinky jako nepovolená látka THC – jeho užívání je podobně rizikové. „HHC je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Návykové látky

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější