Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zpěvačka Beyoncé je královnou Grammy. Zbaví se tím kritiků?

Beyoncé přebírá cenu Grammy. Foto: ČTK / AP / Chris Pizzello
Beyoncé přebírá cenu Grammy. Foto: ČTK / AP / Chris Pizzello

Beyoncé se stala novou rekordmankou Grammy, po nedělním udílení cen už má doma 32 zlatých gramofonků. Přesto se s jejím grandiózním úspěchem poslední dobou pojí i pár kontroverzí.

Byl by to dobrý chyták i pro ty, kteří dlouhodobě sledují hudební scénu. Víte, kdo za 65 let udílení hudebních cen Grammy získal nejvíce ocenění?

Žádná popová celebrita ani rocková hvězda, ale dirigent maďarského původu Georg Solti (1912–1997). Po noci z této neděle na pondělí už ale rekord v počtu získaných cen nedrží. Novou rekordmankou se stala Beyoncé, která dohromady získala už dvaatřicet cen Grammy, což je o jednu více než Solti.

Jednačtyřicetiletá americká zpěvačka byla nominovaná už osmaosmdesátkrát – stejně jako její partner, rapper Jay Z. Někteří je označují za královnu a krále Grammy. Jenže při bližším pohledu zjistíme, že to není tak jednoznačný úspěch.

O čem jsou ceny Grammy

Její koncerty jsou vždycky událost. Skvělý zpěv, dokonale propracovaná hudebně-vizuální show, čistě ženská kapela, synchronizovaní tanečníci na pódiu. Takhle vypadá prvotřídní popová produkce světové úrovně.

Ale abychom se vrátili ke Grammy, Beyoncé dosud nezískala hlavní cenu za nejlepší album roku za žádnou ze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější