Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Copak Kléma, ten má pod čepicí…

V SSSR naplno „řádila“ perestrojka a glasnosť, v Polsku vyhrála volby Solidarita, přes Prahu utíkaly tisíce východních Němců na Západ… a českoslovenští komunisté si dali na stokorunu portrét Klementa Gottwalda. Repro: ČTK
V SSSR naplno „řádila“ perestrojka a glasnosť, v Polsku vyhrála volby Solidarita, přes Prahu utíkaly tisíce východních Němců na Západ… a českoslovenští komunisté si dali na stokorunu portrét Klementa Gottwalda. Repro: ČTK

Seriál Přepište dějiny: Obraz Klementa Gottwalda doznal za posledních třicet let mnoha změn. Od vyzdvihovaného dělnického vůdce z doby komunismu až k masovému vrahovi. V každém případě se jeho historická role do značné míry koncentruje na období po roce 1948 a jen několik málo let jeho prezidentství. Přičemž o tom, že vzbuzovala rozpaky již na sklonku komunistické vlády, svědčí i rozporuplné přijetí brčálově zelené stokorunové bankovky s jeho portrétem. O realitě 50. let již nebylo tak docela možné mlčet. Nic to však nemění na tom, že se nám během posledních tří dekád tak trochu vytratil Gottwald před rokem 1948.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kdybychom se od chvíle Gottwaldovy hvězdné hodiny v únoru 1948 vrátili o několik dekád, museli bychom se bezpochyby nejprve zbavit nánosů komunistické hagiografie. Ani ta však nezastírala nejednoduchou rodinnou situaci, do které přišel malý Klement na svět. Nemanželské dítě následně odložené k příbuzným, to je bezpochyby silný moment Gottwaldova života.

Proti nové bankovce se 25. října 1989 protestovalo na Václavském náměstí v Praze. Foto: ČTK

A možná by stálo za to hlouběji a psychologicky nahlédnout do rodinného prostředí i dalších komunistických předáků – Slánského, Zápotockého, Kopeckého či Širokého. Třeba by to napomohlo pochopení některých životních strategií, motivací či způsobů chování a jednání.

V případě Gottwalda před sebou později máme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přepište dějiny

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější