Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Částečný součet: Kometa z Oortova mračna a zapomenutý matematik z Jenšovic u Vysokého Mýta

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Co se do mých jiných článků v Deníku N nevejde, to najdete každý týden tady. Dnešní Částečný součet připomíná zapomenutého českého matematika, faráře Václava Šimerku, a popisuje dráhu komety, která je teď s trochou snahy k vidění – poprvé od časů neandertálců.

Podíváme se také na hledání radioaktivní kapsle v australské poušti, na limity rychlosti na rakouských a německých dálnicích a na dekolonizaci matematiky. Napřed ale obvyklé maličkosti.

Stručně o věcech, o nichž stačí stručně

  • Ne, astrolog (ani nikdo jiný) nedovede předpovědět zemětřesení. Vysvětluje náš občasný spolupracovník Petr Brož. (Brzy k tématu napíšeme více.)
  • Analogové šachy. Figurky nemusí stát na konkrétním políčku, ale kdekoli na šachovnici. Nutné vidět. Jde mi z toho hlava kolem. (Možná by to mohlo fungovat jako levná náhražka alkoholu. Když se na tu šachovnici dívám, připadám si opilý.)
  • Kdy začal antropocén? Co je jeho prvním materiálním důkazem? Izotopy plutonia po zkouškách vodíkových bomb? Umělá hnojiva? Kosti průmyslově chovaných kuřat? Nebo něco jiného?
  • Atypická pěkná fotka helikoptéry Ingenuity zaparkované na písečné duně. (Musíte se ale dívat hodně pozorně, abyste ji uviděli.)
  • Nejintenzivnější hořkou chuť na světě má látka s komerčním názvem Bitrex, správně chemicky denatonium-benzoát. Přidává se do čisticích prostředků, nemrznoucích směsí a mnoha jiných jedovatých chemikálií každodenní potřeby. Zaručuje, že když se jich někdo omylem napije, rozhodně nedokáže pozřít větší množství.
  • Jak psali číslice cisterciáci ve 13. století. Skvěle úsporné, zoufale nečitelné.
  • Jak počítat z hlavy třetí odmocniny větších čísel. (Bohužel jen ty, které vycházejí přesně. S třetí odmocninou řekněme z 20 000 vám tento trik nepomůže.)
  • „Co je opakem diverzity? Univerzita.“ (Peter Thiel v přednášce v Oxfordu.)
  • Kolik peněz má smysl investovat do základního výzkumu? Úvaha na příkladu amerického zařízení pro detekci neutrin, jehož přínos je nejasný, cena rozhodně vyšší než miliarda dolarů. Má je společnost vynaložit?
  • Nekonečný seriál na motivy známého Seinfelda, kompletně generovaný umělou inteligencí. Prý jsou tisíce lidí, kteří se od něj nedokážou odtrhnout. (Mně to nepůsobilo sebemenší potíže.)

Stručně o věcech, které by si zasloužily víc

V Austrálii hledali a posléze našli drobný radioaktivní zářič, část důlního senzoru, který se ztratil při

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější