Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vedení Blanska odvolalo šéfa kulturního střediska. Lidé z oboru s jeho koncem nesouhlasí, nástupcem má být promotér spjatý s ODS

Blanenská kultura se ocitla v krizi. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Blanenská kultura se ocitla v krizi. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Radnice v jihomoravském Blansku na konci ledna odvolala ředitele tamního kulturního střediska Víta Šujana. V čele instituce stál muzikant a zpěvák více než dva roky, vedení města jeho odvolání odůvodňuje dlouhodobě rozdílnými názory na skladbu kulturních a společenských akcí a špatným manažerským řízením organizace. Šujan však toto vysvětlení odmítá a tvrdí, že za jeho koncem stojí mimo jiné jeho rozhodnutí nekandidovat v komunálních volbách za tamní ODS, která ve městě s ANO a Volbou pro Blansko od podzimu vládne. Za exředitele se postavily také kulturní osobnosti a opozice, podle nich je krok politicky motivovaný.

K poslednímu lednu odvolala blanenská radnice ředitele tamního kulturního střediska. Organizaci, která zajišťuje chod kulturního dění ve městě, vedl od konce roku 2020 hudebník Vít Šujan. Vedení Blanska na svých stránkách odůvodnilo jeho konec neschopností plnit zadanou práci a dlouhodobými spory.

„Důvodem jsou dlouhodobě rozdílné názory na skladbu kulturních a společenských akcí pro širokou veřejnost a nedostatečné zajištění plnění zadaných úkolů, zejména pokud jde o manažerské řízení chodu organizace,“ píše město na svém Facebooku.

Exředitel Šujan nicméně tvrdí, že o žádné déletrvající nespokojenosti vedení města nevěděl. „O svém konci jsem se dozvěděl 30. ledna na schůzce se starostou Jiřím Crhou (ODS), na níž jsme měli probrat, co se dělo v kultuře uplynulý rok a jaký je výhled na ten letošní,“ popisuje.

„Kvůli fámám a drbům o svém odvolání jsem za starostou byl už v listopadu, abychom si vyjasnili situaci a já nebyl tím posledním, kdo se dozví něco, co už ví celé Blansko. Ubezpečil mě, že nejsou žádné zásadní výhrady a že mám podporu vedení města,“ říká Šujan.

„Lednovou schůzku pak starosta začal tím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kulturní politika

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější