Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemoc, kterou by chtěl chytit každý. Co je „syndrom šťastné dívky“ a proč zase tolik štěstí přinést nemusí?

Syndrom slibuje spokojenost, peníze i úspěch, stačí si je jen přát. Foto: Dmitry Berdnyk, Unsplash
Syndrom slibuje spokojenost, peníze i úspěch, stačí si je jen přát. Foto: Dmitry Berdnyk, Unsplash

Příspěvky o „syndromu šťastné dívky“, které se v posledních týdnech šíří internetovým prostorem, slibují vše, po čem člověk touží – stačí si to jen přát. Trend recykluje myšlenku, která se objevila už nesčetněkrát. Zároveň však otevírá i hlubší otázky: Co nám jeho popularita říká o naší představě o štěstí nebo o tom, kdo si ho podle nás zaslouží?

Před kamerou stojí mladá tmavovlasá žena v černém tričku a postupně si na obličej nanáší líčidla: nejprve si přepudruje bradu, poté vystínuje lícní kosti, nakonec namaluje řasy. Není to ale jen další video, ve kterém chce influencerka publiku ukázat, jak se upravuje – Laura Galebe se dnes rozhodla věnovat daleko hlubšímu tématu.

„Upřímně, sama sebe považuji za jednoho z nejšťastnějších lidí, které znám. Příležitosti ke mně přicházejí zčistajasna,“ vysvětluje mladá žena v tiktokovém videu. „Mám prostě obrovské štěstí. Vždy čekám, že se mi budou dít skvělé věci, a opravdu se i dějí. Nikdy se nestalo, že by nevyšly tak, jak chci,“ pokračuje přesvědčivě.

Video Laura označila několika klíčovými slovy: „manifestace“, „afirmace“ a také „syndrom šťastné dívky“. Zařadila ho tak mezi videa, která se v posledních týdnech na TikToku masově šíří – k trendu, který slibuje spokojenost, peníze i úspěch – stačí si je jen přát.

Na první pohled to celé může znít jako cosi, čemu není třeba věnovat přílišnou pozornost; sociální sítí se opět převaluje vlna, která za pár týdnů zmizí, na tom přece není nic nového. Když se ovšem na trend podíváte ještě jednou, zjistíte, že toho v sobě skrývá mnohem více – v novém světle totiž nenastiňuje jen pouhou aktuální náladu na sítích, ale i odvěkou lidskou touhu po štěstí, kognitivní chyby, kterých se při jeho hledání dopouštíme, i to, jak nad štěstím

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Rodina a vztahy

Kontext N, Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější