Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Teď jsme v lepší pozici.“ Koalice hledá strategii, jak ve Sněmovně protlačit korespondenční volbu

Druhé kolo prezidentských voleb na české ambasádě v Bruselu. Při korespondenční volbě by mnozí lidé nemuseli cestovat na zastupitelský úřad, ale odvolili by na dálku. Foto: ČTK / Kupec Petr
Druhé kolo prezidentských voleb na české ambasádě v Bruselu. Při korespondenční volbě by mnozí lidé nemuseli cestovat na zastupitelský úřad, ale odvolili by na dálku. Foto: ČTK / Kupec Petr

Jedním z bodů na schůzi Sněmovny je i senátorský návrh na korespondenční volbu. Ten se vládní strany pokusily projednat v dolní komoře už loni, ale kvůli nesmiřitelnému postoji opozice a časovému tlaku neuspěly. Teď se koaliční strany o prosazení korespondenční volby pokusí znovu; veřejně se k tomu hlásí zejména TOP 09. Šéf jejích poslanců Jan Jakob říká, že šance je nyní podstatně vyšší.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Podle původních úvah šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové měli mít Češi v zahraničí už letos možnost volit prezidenta korespondenčně. Hlasování na dálku je ve vyspělých zemích obvyklé, Česku ale tento institut stále schází.

TOP 09 nyní na sociální sítě vyrukovala s grafikami, jejichž tváří je poslanec Marek Ženíšek. Jejich základním argumentem je to, že občané v zahraničí to mnohdy mají do volebních místností i tisíce kilometrů daleko.

„Korespondenční volba je řešením a my ji chceme v tomto volebním období prosadit,“ argumentuje na grafice Ženíšek.

Loni korespondenční volbu zablokovala opozice, vláda navíc čelila neobvykle pomalému legislativnímu tempu – jinak řečeno, skrz Sněmovnu se v porovnání s jinými volebními obdobími dostávalo zřetelně málo návrhů. Bylo tak problematické zkoušet „vysedět“ opoziční obstrukce, čas na schvalování zákonů utíkal.

Konkrétní parametry návrhu jsme v Deníku N popsali loni v létě. Tehdy začínalo být zřejmé, že koaliční politici sice změnu chtějí, ale prosadit v té době nešla.

Téma korespondenční volby pak znovu zvedla Pekarová Adamová už před prvním kolem prezidentské volby. „Odvolila jsem ve Vídni spolu s českými občany, kteří zde žijí. Jedna z mých osobních priorit je prosadit korespondenční volbu (i kdybychom měli být v PS týden v kuse), a usnadnit tak všem voličům uplatnění občanského práva,“ napsala na sociální síti Twitter.

Šéfka TOP 09 a současně i Sněmovny nyní pro podcast Ptám se já řekla, že korespondenční volbu koalice zcela jistě prosadí v tomto volebním období. „Říkám to zcela s plnou odpovědností toho, že vím, že to není jednoduché prosadit skrze SPD a hnutí ANO, které tomu velmi brání. Ale i kdybychom měli nocovat v Poslanecké sněmovně, tak to prosadíme,“ uvedla.

Rovněž šéf Pirátů Ivan Bartoš za korespondenční volbou dál stojí. „Pracujeme stále na tom. Věřím, že korespondenční volbu prosadíme, aby v dalších volbách – evropských – už lidé měli možnost volit korespondenčně,“ řekl Deníku N.

Obdobně mluví i šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. „Jsme připraveni tento bod programového prohlášení vlády naplnit. Jak? To je věc dohody v rámci celé vládní koalice, na základě této dohody vám nebudu prozrazovat další kroky, jak toho dosáhneme. Ale dosáhneme toho,“ řekl Výborný coby zástupce trojkoalice Spolu.

Jak na opoziční obstrukce

O tom, jak konkrétně chtějí opozici přesvědčit, aby tentokrát na korespondenční volbu kývla, nebo jak se vypořádat s případnými

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější