Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Snižme rychlostní limit na silnicích a srazíme emise, zní z Německa a Rakouska. Vlády jsou spíš proti

Tempo 100/80/30 - jetzt! (Rychlost 100/80/30 - teď!) Foto: sasimoto, Adobe Stock
Tempo 100/80/30 – jetzt! (Rychlost 100/80/30 – teď!) Foto: sasimoto, Adobe Stock

V Rakousku a Německu se debatuje o snížení rychlosti aut na silnicích. V Rakousku vědci sepsali výzvu, aby stát na silnicích zavedl tyto rychlostní limity: 100 km/h na dálnici, mimo obec 80 a v obci 30. Hlavním argumentem je klimatická krize.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Maximální rychlost, kterou musí řidiči na rakouských silnicích dodržovat, je už dlouho neměnná a motoristé jsou na ni zvyklí: 130 km/h na dálnici, 100 mimo obec a v obci 50. Proč tedy rychlostní limity snižovat?

Čtveřice profesorů, která nynější kampaň Tempo 100/80/30 – jetzt! (Rychlost 100/80/30 – teď!) za snížení rychlostních limitů spustila, argumentuje jasně: Rakousko by tím poměrně rychle a snadno dokázalo snížit emise skleníkových plynů z dopravy. Čísla mluví o úspoře

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Doprava

Klimatická krize

Německo

Rakousko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější