Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč byl Zdeněk Liška geniálním skladatelem? Z online sbírky jeho dvaceti filmů je to zřejmé

Dechovka na začátku Obchodu na korze. Foto: DAFilms
Dechovka na začátku Obchodu na korze. Foto: DAFilms

Vloni by se dožil stovky, v létě uplyne 40 let od jeho smrti. Výročí však nikdy nebyla tím nejpodstatnějším důvodem, proč se vyplatí znovu a znovu poslouchat hudbu skladatele Zdeňka Lišky. Slovenská pobočka portálu DAFilms otevírá novou sérii Hudební skladatelé portrétem nejslavnějšího tuzemského autora filmové hudby – mimo jiné pro snímky Obchod na korze, Spalovač mrtvol nebo Marketa Lazarová. Všechny filmy jsou k vidění i v Česku.

Liškova hudba je téměř výlučně filmová, ale na rozdíl od většiny slavných skladatelů ji málokdy uslyšíte jako samostatnou nahrávku nebo na koncertě.

Důvodem nejsou jen autorská práva. A už vůbec ne to, že by tyto soundtracky neobstály samostatně, bez obrazu. Nejde totiž o klasické soundtracky, což dokazuje i těch pár věcí, které vyšly v britském vydavatelství Finders Keepers.

Hudba českého skladatele Zdeňka Lišky (1922–1983) je rovnocennou autorskou součástí filmů. Nejvýrazněji je to zřejmé při jejich sledování.

Když se na ni soustředíte, pochopíte, jak Liška dokázal kouzlit s atmosférou, s melodiemi, harmoniemi i rytmem. Jak uměl sledovat příběh, ve správných momentech ho podpořit nebo naopak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější